Ingezonden persbericht


IT is ondergeschoven kindje in waardebepaling bedrijfsmiddelen

Onderzoek Micro Focus: IT-bezittingen vaak niet op waarde geschat

HOOFDDORP, 3 oktober 2007 - Grote internationale organisaties zijn vaak niet op de hoogte van de waarde en omvang van hun IT-middelen. Laat staan dat ze weten welke bijdrage IT levert aan de bedrijfsvoering. Dit blijkt uit onderzoek van Micro Focus, leverancier van applicatiebeheer- en moderniseringsoplossingen. In opdracht van Micro Focus ondervroeg INSEAD 250 CIO's en CFO's werkzaam bij bedrijven met een jaarlijkse omzet van meer dan 100 miljoen dollar, in Frankrijk, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Het onderzoek wijst uit dat wereldwijd toonaangevende bedrijven de omvang en waarde van IT-middelen vaak negeren in vergelijking met andere, regelmatig geëvalueerde bedrijfsmiddelen, zoals de omzet, eigendommen, kennis en het merk. Zo heeft minder dan de helft van de respondenten (48 procent) ooit de financiële waarde van de IT-bedrijfseigendommen gemeten. Opvallend is dat CIO's (37 procent) hierbij lager scoren dan financieel managers (60 procent). Slechts 29 procent van alle ondervraagden heeft ooit geprobeerd om de invloed van IT-middelen op de bedrijfsprestaties te meten.

Bijna twee derde (60 procent) van de CFO's en CIO's heeft geen idee wat de omvang is van de belangrijkste bedrijfssoftware. Daarbij weet bijna een derde (29 procent) niet wat de organisatie jaarlijks uitgeeft aan software. Opmerkelijk is dat zelfs 29 procent van de financieel leidinggevenden op dit vlak in het duister tast. 56 procent van de respondenten denkt dat het bedrijf de financiële waarde van bedrijfssoftware negeert dan wel onderschat in vergelijking met andere bedrijfseigendommen.

De kennis over bedrijfssoftware is het grootst onder Duitse respondenten. 60 procent van de CIO's en CFO's in Duitsland kent de omvang van hun bedrijfssoftware ten opzichte van 52 procent in de Verenigde Staten, 40 procent in Italië, 36 procent in Frankrijk en 12 procent in Groot-Brittannië. In Italië en Groot-Brittannië heeft één op de vijf bedrijven ooit geprobeerd de bijdrage die IT-middelen leveren aan hun bedrijfsprestaties, te kwantificeren. De respondenten in andere landen hebben vaker een poging hiertoe ondernomen. Zo heeft één op de twee Amerikaanse en één op de drie Franse en Duitse ondervraagden de invloed van IT ooit in kaart proberen te brengen.

"Meer dan één triljoen dollar is het afgelopen jaar wereldwijd uitgegeven aan IT1. Dit maakt ons onderzoek tot een heuse wake-up call voor iedere leidinggevende. Het laat zien dat veel bedrijven de waarde van hun IT-middelen verwaarlozen. Gezien het gigantische bedrag dat organisaties in hun IT-systemen pompen, is het niet meer dan logisch om je af te vragen of raden van bestuur hun verantwoordelijkheid richting de aandeelhouders wel nemen", zegt Stephen Kelly, CEO van Micro Focus. "Als organisaties de kosten, omvang en waarde van hun IT-eigendommen niet kennen, dan moeten zij stevig uitgedaagd worden om de juiste IT-investeringen te doen om vooruitgang te boeken."

Van de deelnemers aan dit onafhankelijke onderzoek is de helft CIO en de andere helft CFO. Ze werken bij bedrijven met een jaaromzet tussen 100 miljoen en 1 miljard dollar. Hiertoe behoren onder andere productiebedrijven, financiële dienstverleners en retailers. Micro Focus heeft de internationale businessschool INSEAD tevens de opdracht gegeven een vervolgonderzoek op te zetten. De resultaten hiervan zijn beschikbaar in november 2007.

"Het onderzoek wijst uit dat de grootte en waarde van IT-bezittingen - met name software - ondergewaardeerd worden ten opzichte van andere bedrijfsmiddelen. Bovendien besteden de grootste bedrijven ter wereld te weinig aandacht aan het evalueren van de invloed die IT-middelen uitoefenen op de bedrijfsprestaties", zegt professor Soumitra Dutta, hoofd Business & Technology bij INSEAD. "Dit vraagstuk verdient uitzonderlijke aandacht, tenminste als bedrijven werkelijk het optimale rendement uit hun IT-middelen willen halen."

Het onderzoek is uitgevoerd in navolging van een onderzoek van Micro Focus en KPMG in mei 2007. Hieruit bleek dat 90 procent van de toonaangevende bedrijven de waarde van IT-investeringen verkeerd inschat of niet opneemt in hun jaarcijfers.

# # #

Over Micro Focus
Micro Focus, lid van de FTSE 250, levert innovatieve software die ervoor zorgt dat bedrijven de waarde van hun bedrijfsapplicaties kunnen vergroten. Micro Focus Enterprise Application-software voor modernisering en beheer zorgt ervoor dat de applicaties van klanten snel zijn aan te passen aan marktveranderingen. Tevens ondersteunen Micro Focus-oplossingen moderne architecturen die lagere kosten en minder risico met zich meebrengen.