Ingezonden persbericht


Ondersteuning voor mensen met hersenletsel
Eerste NAH-plaform bijeenkomst Eemland

Circa één op de dertig mensen loopt een lichtere of zwaardere vorm hersenletsel op. Dit kan door bijvoorbeeld een hersenbloeding, hersentumor, frontale botsing, hartstilstand of bijna verdrinking. Helaas laat de ondersteuning voor mensen met hersenletsel te wensen over, evenals de samenwerking tussen dienstverleners. Reden voor de eerste platformbijeenkomst niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op woensdag 3 oktober voor regio Eemland.

Hersenletsel kenmerkt zich onder meer door concentratie- en geheugenverlies, zaken die je vaak op het eerste gezicht niet kunt zien. Hierdoor hebben mensen met hersenletsel vaak ondersteuning nodig op verschillende levensgebieden, zoals in relaties, werk, verzorging, zonder dat dit onmiddellijk wordt opgemerkt. Ook indicerende instanties zoals CIZ en UWV merken dit niet altijd op. De gemeente, CIZ, Zorgkantoor, AWBZ-instellingen (Thuiszorg, VenV, GGZ, gehandicaptenzorg) en arbeidsvoorzieningen waren vertegenwoordigd tijdens de platformbijeenkomst die twee mal per jaar gaat plaatsvinden.

"Opvallend is dat veel NAH-dienstverleners in de regio Eemland elkaar onvoldoende kennen. Cliënten naar elkaar verwijzen gebeurt dan ook te weinig." Dit stelde dagvoorzitter de heer Hans Helgers, in het dagelijks leven bestuursvoorzitter van Stichting De Opbouw, een stichting waarbij instellingen voor thuiszorg, verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Gelderland zijn aangesloten. Helgers confronteerde wethouder Van Daalen met het gemis aan afstemming in zijn (centrum) gemeente Amersfoort en vroeg: "Wat vindt u van de oprichting van dit NAH platform en welke bijdrage zou u als wethouder willen leveren aan afstemming en samenwerking?" Van Dalen: "Wij juichen initiatieven als deze toe en hebben een verantwoordelijkheid betreffende informatie, advies, toeleiding naar zorg en voorzieningen voor mensen met een (arbeids)handicap. Dat betekent dat wij partner zijn in zorg en welzijn en goed op de hoogte moeten blijven welke problemen onze burgers met hersenletsel ondervinden."

Veel mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) vinden na ontslag uit het ziekenhuis de weg niet naar NAH-dienstverlening. Nog heel vaak revalideren zij niet en krijgen niet de juiste vormen van ondersteuning wanneer zij weer thuis zijn. Het is dan moeilijk om het loket te vinden, waar iemand met NAH met zijn vragen en zorgen terecht kan. MEE-consulenten kennen het NAH-netwerk in Eemland, en kunnen u kosteloos helpen bij verwijzing naar NAH-dienstverlening. MEE is telefonisch te bereiken via 0900-633 63 63 (lokaal tarief)of kijk voor meer informatie op www.mee-utrecht.nl