European Union



Brussel, 3 oktober 2007

Commissienota voor de EU-top: een open Europa, met zelfvertrouwen en aanpassingsvermogen, dat de Europese belangen actief behartigt, kan zijn burgers duurzame welvaart bezorgen in het tijdperk van globalisering

De Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid is de ruggengraat van de Europese respons op de globalisering. Een verdere verdieping ervan is de manier om de nodige welvaart te scheppen die gestalte kan geven aan Europese basiswaarden als sociale integratie en Europese en internationale solidariteit. Om de welvaart van de burgers duurzaam te maken, moet het aanpassingsvermogen van de EU worden vergroot. Dat zijn, samengevat, de hoofdthema's van een vandaag door de Europese Commissie goedgekeurde gespreksnota voor de informele top van staatshoofden en regeringsleiders van de EU op 18-19 oktober. Met de nota wordt tegemoet gekomen aan de vraag van de in het voorjaar gehouden Europese Raad naar een tussentijds verslag over de uitvoering van de Lissabonstrategie. Volgens de nota boekt Europa al aardig wat succes wat betreft de aanpassing aan de globalisering in het kader van de brede aanpak die op de top van Hampton Court in oktober 2005 is overeengekomen en waarin de Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid
- uitgestippeld in 2000 en vernieuwd in het voorjaar van 2005 - centraal staat. De globalisering is voortdurend in beweging. Europa moet er daarom voor zorgen dat haar extern en haar intern beleid elkaar ondersteunen en moet erop voorbereid zijn het beleid bij te stellen als zich bepaalde gebeurtenissen voordoen, zoals veranderingen op de energiemarkten of de recente financiële crisis. De titel van de nota is: "De belangen van Europa: succes boeken in het tijdperk van globalisering".

Volgens Commissievoorzitter José Manuel Barroso bestaat er geen twijfel over wat de bestaansreden van Europa in de 21e eeuw is: "Europa klaarstomen voor een geglobaliseerde wereld. Daartoe moet er geïnvesteerd worden in mensen, in groei en in arbeidsplaatsen, in energieveiligheid, in de bestrijding van de klimaatverandering, in het behartigen van de consumentenbelangen, in meer samenwerking in de strijd tegen criminaliteit en terrorisme. De Europese leiders moeten een visie en een grote ambitie hebben.

Protectionisme zal Europa niet meer welvaart schenken. Protectionisme zal onze burgers verarmen, niet beschermen. Wij zijn echter ook niet naïef. Het speelveld moet voor iedereen gelijk zijn en anderen moeten meer openheid aan de dag leggen. De uitdaging bestaat erin te beschermen zonder protectionistisch te zijn. Wij hebben nauwelijks enkele weken geleden het voorbeeld gegeven, met onze voorstellen om de interne markt voor energie te voltooien."

Tot de in de gespreksnota aangewezen beleidsdoelstellingen behoren het stimuleren van economische hervormingen voor duurzame welvaart; meer kansen geven aan burgers door te zorgen voor een betere toegang tot de arbeidsmarkt, onderwijs, sociale diensten, gezondheidszorg en andere vormen van sociale bescherming; het aanpakken van armoede in Europa en daarbuiten; het goedkeuren en ten uitvoer leggen van de richtlijnen die de Commissie in december zal voorstellen om de doelstellingen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen te halen en hernieuwbare energiebronnen te gebruiken; het bouwen aan een interne markt van de 21e eeuw op basis van de herziening van de interne markt die de Commissie in november zal bekendmaken; van de legale migratie naar de EU een motor voor het scheppen van welvaart maken en het aan banden leggen van illegale migratie.

In de nota wordt gewezen op een hernieuwd vertrouwen in Europa om tot resultaten te komen, gebaseerd op de verbeterde economische prestaties, de ambitieuze besluiten die op de voorjaarstop van 2007 zijn genomen inzake de klimaatverandering en op het succes van de Europese Raad van juni betreffende het mandaat van het verdrag voor de hervorming.

Er wordt in de nota grote nadruk gelegd op de externe dimensie van het economisch beleid en op het feit dat de EU, een interne markt van 500 miljoen mensen, 's werelds grootste exporteur van goederen en diensten en de grootste importeur van goederen, sterk gebaat is bij een open wereldeconomie. Deze economische macht geeft Europa een hefboom in handen waar het gaat om het aanpakken van wereldproblemen en het verzekeren dat de voorwaarden en de regels van de internationale handel de Europese belangen recht doen.

Ondernemingen van buiten de EU zijn hier welkom om zaken te doen en arbeidsplaatsen te scheppen, maar dienen zich daarbij te houden aan de regels die voor de Europese ondernemingen op de interne markt gelden. Het is zaak voor de EU haar openheid te bewaren, haar invloed in internationale onderhandelingen voor meer openheid bij anderen te doen gelden en zichzelf tegen oneerlijke handelspraktijken te beschermen.

In de nota wordt ook plaats ingeruimd voor de omvangrijke herziening door de Commissie van de werking van de Europese monetaire unie, bijna 10 jaar na de lancering van de euro. In het kader daarvan zullen ideeën worden aangereikt voor de bijdrage van het beleid, de coördinatie en de governance tot een optimaal functioneren van de eurozone. De nota wijst erop dat de euro zich reeds een baken van stabiliteit heeft getoond en de EU-economie als geheel, niet alleen de eurozone, heeft beschermd. De hervormingen van de laatste jaren hebben de Europese economieën veerkrachtiger gemaakt, in staat gesteld om gezond te blijven ondanks de hoge energieprijzen en zullen hen ook helpen de recente storm op de financiële markten te doorstaan.

De Commissie zal in december, ter bespreking op de Europese Raad van maart 2008, haar jaarlijks voortgangsverslag over de tenuitvoerlegging van de hernieuwde Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid presenteren. Daarin zal uitvoerig worden nagegaan welke vooruitgang er op EU-niveau en in de afzonderlijke lidstaten is geboekt, met name op de vier prioritaire actieterreinen: O&O en innovatie, ondernemingsklimaat, investeringen in mensen, en energie en klimaatverandering.

De vandaag gepresenteerde nota voor de staatshoofden en regeringsleiders bevestigt de vier prioritaire actieterreinen en zet een aantal noemenswaardige successen in de verf. Anderzijds wordt ook de urgente behoefte benadrukt aan een verdere versnelling en verdieping van de hervormingen om het ongebruikte groei- en werkgelegenheidspotentieel volledig te benutten.

Tot de concrete initiatieven die in de nota worden vermeld om dat potentieel te ontsluiten, behoort een specifieke wetgeving voor kleine bedrijven in het kader waarvan tegen eind 2008 voorstellen op zeer uiteenlopende gebieden zullen worden gedaan. De volledige tekst van de nota van de Commissie zal te vinden zijn op:

http://ec.europa.eu/commission_barroso/president/press/reports/index_e n.htm