Weidler Kwartet jubileert met contrastrijke concertserie


m.m.v. basbariton Kees Jan de Koning

DRIEBERGEN-RIJSENBURG, 20070913 -- Het Weidler Kwartet bestaat 20 jaar. Ter gelegenheid hiervan organiseren zij 4 concerten in oktober m.m.v. basbariton Kees Jan de Koning. De concertserie laat zich kenmerken door een aaneenschakeling van uitersten: oude muziek (Purcell, Buxtehude) wordt gekoppeld aan nieuwe (Sjostakovitsj) en zeer nieuwe muziek (Manneke). Tussendoor improviseert het Weidler Kwartet. Concertagenda: 3 oktober Georgiuskerk Amersfoort,4 oktober Lutherse Kerk Utrecht, 5 oktober Cultuurhuis Pleiade Doorn en 7 oktober Euritmieacademie Den Haag. De entreeprijs: ¤ 12,50, kinderen en studenten: ¤ 2,50. De concerten beginnen om 20.15 uur, in Den Haag om 15.30 uur. Voorreservering via: info@weidlerkwartet.nl of telefonisch: 0343 518388.

Programma
De grillige, soms sterk dissonante klanken van Purcell's Fantazia gecombineerd met de noordduitse rechtlijnigheid van Buxtehudes' cantate 'Mein Herz ist bereit'; de weerbarstige, maar ook zangerige en speelse atonaliteit van Mannekes' 'Tehilla' tegenover de rijkgelaagde emotionele diepgang van Sjostakovitsj' 3de strijkkwartet zorgen voor een uiterst contrastrijk concert. Wat het Weidler Kwartet daar in zijn improvisatie aan toe gaat voegen is geheel onvoorspelbaar.

Manneke over zijn Tehilla: "Het Hebreeuwse woord voor psalm is Tehilla. Tehilla is een werk dat uit verschillende 'panelen' bestaat. Sommige delen hebben een soort oriëntaals, dolce parfum, andere delen zijn ruw, bizar of juist heel afstandelijk. Ik houd van deze weinig "consistente" veelsoortigheid. Het doet me veel plezier dat de Tehilla wordt uitgevoerd door het Weidler Kwartet. Ik heb heel fijne herinneringen aan dit ensemble: ze hebben talrijke malen mijn eerste strijkkwartet uitgevoerd en op CD vastgelegd."

Het Weidler Kwartet
Het Weidler Kwartet anno 2007 bestaat uit Kees Paasen, Irene Nas, Jorien van Tuinen en
Joris Boon. Het Weidler Kwartet ontleent zijn naam aan de eigenzinnige Neurenbergse vioolbouwers Karl en Hartmut Weidler. Karl was rond 1920 leerling van de beroemde Weense fysicus, vioolbouwer en antroposoof Franz Thomastik. De instrumenten van Thomastik en Weidler zijn uit verschillende houtsoorten gebouwd: De 1ste viool uit esdoorn, de 2e uit kersenhout, de altviool uit berken- en de cello uit essenhout. De kamconstructie (één poot leunt op het achterblad), de dubbele, gebogen zangbalken en de vier verschillende houtsoorten geven het Weidler Kwartet zijn unieke klank. In vele West-Europese landen gaf het ensemble concerten en workshops. Het ontving daarbij enthousiaste reacties van pers en publiek. Ook maakte het kwartet opnamen voor verschillende omroepen en een eerdere CD met werk van Sjostakovitsj, Ullmann en Manneke. Zie ook www.weidlerkwartet.nl
De concerten worden mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting,
K.F. Heinfonds, Stichting Elise Mathilde en Stichting John Kasander.





Anita Blank