Kinderboekenweek 2007: kinderen bij NS in heldenrol


Kinderen voorkomen chaos bij NS tijdens spannende speurtocht vol geheimen

AMSTERDAM, NIJMEGEN, ALMERE, 20071002 -- Op woensdag 3 oktober, tijdens de openingsdag van de kinderboekenweek, spelen kinderen een hoofdrol op de NS stations Amsterdam Centraal, Nijmegen en Almere. Geheel naar het motto van de 53ste kinderboekenweek, Sub Rosa - Boeken vol geheimen, wordt de kinderen gevraagd de NS te helpen bij het ontrafelen van een mysterie. Aanwijzingen moeten uit kinderboeken worden gehaald. Brengen de literaire speurneuzen het tot een goed einde dan wordt een ramp op het spoor voorkomen.

De dreigende chaos op het spoor kan door de kinderen worden afgewend door op ieder van de genoemde NS stations op zoek te gaan naar een gestolen stationsklok. Deze klokken beschikken over magische krachten en zijn daar ooit door de orde van Sub Rosa neergehangen om het treinverkeer in Nederland te regelen. Degene die één van de klokken in bezit heeft kan het treinverkeer in zowel heden, verleden als toekomst bepalen. Op ieder station hangt de klok daarom op een geheime plek, één keer in de maand moet ze worden opgedraaid, altijd op woensdag en altijd vóór 17.00 uur. Op woensdag 3 oktober is het weer zover, maar wordt de klok die dag dus niet vóór 17.00 uur opgedraaid dan gaat het vreselijk mis!!! Aan de kinderen de belangrijke taak om de gestolen klok terug te vinden en een ramp te voorkomen.

Degene die de klok gestolen heeft is het personage Raaf uit het kinderboek Complot op het spoor van Arend van Dam. Raaf wil de klok graag terugdraaien zodat trein Nestor uit het verhaal te vroeg vertrekt en hoofdpersonage Amalia de trein zal missen. In Complot op het spoor zal Amalia tijdens die treinreis namelijk Raaf en zijn compagnon ontmaskeren als juwelendieven. Raaf heeft er dus alle belang bij dat de trein te vroeg vertrekt. De klok waarmee hij dat kan doen heeft hij al in bezit maar hij moet nog wel de juiste plek zien te vinden om in het verleden de vertrektijden te veranderen. Dat kan maar op één plek op het station en om daar te komen maakt Raaf gebruik van aanwijzingen van de orde van Sub Rosa. Gelukkig beschikken de kinderen over dezelfde aanwijzingen. Het wordt voor hen dus een race tegen Raaf, maar ook tegen de klok.





NS