Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12 / 06 - 23 31 75 06)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200609410/1
(Weigering verklaring van geen bezwaar voor Trivium Outlet Mall in Etten-Leur)
Uitspraak over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant om een zogeheten verklaring van geen bezwaar af te geven voor de verwezenlijking van een Factory Outlet Centre in Etten-Leur. MDG Europe Roosendaal B.V., McMahon Development Group en Stable International Development zijn het niet eens met dit besluit van het provinciebestuur. Stable wil een Factory Outlet Centre exploiteren in Etten-Leur en MDG en McMahon in Roosendaal. Om beide projecten te verwezenlijken is medewerking van de provincie nodig. Het provinciebestuur heeft de verklaring van geen bezwaar wel verleend aan het gemeentebestuur van Roosendaal. Omdat het provinciebestuur echter van mening is dat uit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening in West-Brabant slechts plaats is voor één centre, heeft hij geweigerd medewerking te verlenen aan een Factory Outlet Centre in Etten-Leur. De zaak is op 31 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200700385/1
(Sloopvergunning voor deel St. Jozefkerk in Kaatsheuvel) Uitspraak over de sloopvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand heeft verleend voor het gedeeltelijk afbreken van de Sint Jozefkerk aan het Wilhelminaplein in Kaatsheuvel. Een inwoonster van Kaatsheuvel verzet zich tegen de sloopvergunning. Volgens haar had het object moeten worden aangemerkt als beschermd monument. Daarnaast zijn er volgens haar geen voorzieningen getroffen voor een veilige afvoer van de asbest die in het bouwwerk zijn aangetroffen. De zaak is op 28 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701334/1
(Bouwvergunningen voor tijdelijke studentenhuisvesting in Houthavens Amsterdam)
Uitspraak over de bouwvergunningen die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Westerpark heeft verleend voor de bouw van 192 onzelfstandige studenteneenheden, een ligplaatsvergunning, een afmeer- en toegangsvoorziening voor de studentenboot 'Rochdale One', voor de bouw van 72 wisselwoningen en voor de bouw van 715 studenteneenheden voor een periode van maximaal vijf jaar. De bouwvergunningen zijn verleend aan Woonstichting De Key en Woningstichting Rochdale. Het gaat om tijdelijke huisvesting. De bedrijven Cargill en IGMA hebben bezwaren tegen de bouwvergunningen. Zij exploiteren een eiwitfabriek, oliefabriek en graanoverslagbedrijf aan de Mercuriushaven. Het terrein van de Houthavens waarop de tijdelijke huisvesting is gepland, is in de directe omgeving van deze bedrijven. De bedrijven vrezen als gevolg van de aanwezigheid van de nieuwe tijdelijke woningen in hun bedrijfsactiviteiten te worden beperkt. De zaak is op 28 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701639/1
(Boete opgelegd aan C&A wegens schoonmaakwerkzaamheden door vreemdeling)
Uitspraak over de boete die de staatssecretaris van Sociale Zaken heeft opgelegd op grond van de Wet arbeid vreemdelingen aan C&A Nederland. Een filiaal van C&A maakt gebruik van de diensten van een schoonmaakbedrijf. Dit bedrijf heeft voor de schoonmaakwerkzaamheden drie vreemdelingen aan het werk gezet die niet beschikten over een tewerkstellingsvergunning. De staatssecretaris vindt dat de boete aan C&A kon worden opgelegd omdat C&A volgens hem als werkgever moet worden aangemerkt. C&A vindt dat de staatssecretaris dit alleen aan het schoonmaakbedrijf kon doen. De zaak is op 14 september van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701731/1
(Heiverbod voor nieuwbouw Horizon College in Alkmaar) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar waarbij een heiverbod is opgelegd voor de nieuwbouw van het Horizon College aan de Kruseman van Eltenweg in Alkmaar. De dwangsom is opgelegd aan de Stichting Regionaal Opleidingen Centrum Noord-Kennemerland/West-Friesland (Horizon College). In 2004 is aan haar een bouwvergunning verleend voor de nieuwbouw van het Horizon College. Zodra de heiwerkzaamheden begonnen, hebben omwonenden zich met klachten over trillingen en daardoor ontstane schade en met name ook over geluidsoverlast tot de gemeente gewend. De gemeente heeft hierop de heiwerkzaamheden stilgelegd, omdat deze zeker nog weken zouden gaan duren en de overlast tot sociale onrust in de wijk zou leiden. Het Horizon College is het niet eens met het heiverbod. De rechtbank in Alkmaar heeft in januari 2007 een eerder beroep van het Horizon College gegrond verklaard. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 4 september van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701809/1
(Uitwerkingsplan "Harnaschpolder Delft, deelgebied 1, Lookwatering-west" in Delft)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het uitwerkingsplan "Harnaschpolder Delft, deelgebied 1 (Lookwatering West)" van de gemeente Delft. Het uitwerkingsplan maakt de bouw van ongeveer 650 woningen mogelijk. Het gebied ligt naast het bedrijventerrein Harnaschpolder in de gemeente Midden-Delfland. Een agrariër uit Delft vreest dat de bedrijfsvoering van zijn melkrundveehouderij door de woningbouwmogelijkheid beperkt wordt. De zaak is op 28 augustus van dit jaar op zitting behandeld.