Gemeente Venray


03 oktober 2007

College blijft vóór invoering van sluitingstijden voor de horeca

Het college van B en W blijft bij haar standpunt dat invoering van vaste sluitingstijden voor de horeca het beste middel is om de huidige problemen en overlastsituaties te bestrijden. De tijdens twee discussieavonden ingebrachte argumenten zijn nadrukkelijk overwogen, maar hebben niet geleid tot een herziening van het eerdere standpunt. Het deze week vastgestelde concept voorstel gaat uit van sluiting in het weekend om 03.30 uur, zowel voor natte als droge horeca. Uitzonderingen voor alle ondernemers zijn mogelijk rondom feestdagen.

Naar aanleiding van een nota met betrekking tot het incidentenpatroon in de nachtelijke uren, met name

* criminaliteit, overlast en vernielingen in de nachtelijke uren
* horecatoerisme en daarmee gepaard gaande overlast
* alcolholmisbruik

hebben burgemeester en wethouders op 26 juni jl. het standpunt ingenomen dat het noodzakelijk is om weer sluitingstijden voor de horeca in te voeren in Venray. Om met alle betrokken partijen hierover van gedachten te wisselen zijn op 4 en 19 september bijeenkomsten gehouden. Tijdens beide avonden bleek duidelijk dat de meningen over dit onderwerp verdeeld zijn. Vooral horeca en uitgaanspubliek zijn het niet eens met de gevolgde procedure en het herinvoeren van sluitingstijden als oplossing voor de problemen. De bewoners staan over het algemeen achter het voornemen om weer sluitingstijden in te gaan voeren.

Het college blijft ook na het afwegen van de uitkomsten van beide discussieavonden van mening dat alleen door herinvoering van sluitingstijden de bestaande problematiek effectief aangepakt kan worden. De door partijen ingebrachte argumenten en alternatieven zijn nadrukkelijk in de overwegingen betrokken maar hebben niet geleid tot een ander standpunt. Het concept voorstel wordt op 11 oktober besproken met justitie en de buurgemeenten. Daarna wordt het definitieve raadsvoorstel op 16 oktober behandeld in het college waarna het via de commissie Stedelijk Beheer op 18 december ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de Raad.