Ingezonden persbericht


Onderzoek wijst uit: meeste bedrijven bereid meer te betalen voor duurzame vastgoedoplossingen

Uit onderzoek tijdens de Europese CoreNet Global-conferentie dit jaar blijkt een verschuiving in de houding van het bedrijfsleven ten opzichte van duurzaamheid. Het onderzoek werd uitgevoerd door CoreNet Global, de internationaal toonaangevende organisatie voor vastgoedprofessionals in bedrijven. Initiator van het onderzoek is vastgoedadviseur en vermogensbeheerder Jones Lang LaSalle.

Amsterdam, 4 oktober 2007 - De tussentijdse resultaten van het CoreNet Global-duurzaamheidsonderzoek tonen aan dat duurzaamheid binnen de vastgoedmarkt een essentieel vraagstuk is. Van de ondervraagde deelnemers aan de Europese conferentie blijkt 65% bereid te zijn extra te betalen voor "groener" onroerend goed.

De meeste ondervraagden zijn bereid genoeg te betalen voor het kopen of huren van duurzame gebouwen. Ruim de helft van de ondervraagden (51%) is bereid tot 5% meer te betalen voor duurzame vastgoedoplossingen. Nog eens 12% geeft aan maximaal 10% extra te willen betalen. De cijfers tonen aan dat het huren of kopen van duurzaam vastgoed voor veel organisaties prioriteit heeft.

Het rapport toont echter ook aan dat bedrijven weliswaar bereid zijn meer te betalen voor groen onroerend goed, maar dat het aanbod van duurzame oplossingen over het algemeen als fragmentarisch wordt beschouwd. Bijna 49% van de ondervraagden geeft aan dat het aanbod in lang niet alle markten goed is. Ruim 44% klaagt over de beperkte beschikbaarheid van groene gebouwen en het ongetwijfeld negatieve effect daarvan op de prijzen.


- vervolg -
-

Ondervraagden zijn er bovendien van overtuigd dat de beschikbaarheid van groen vastgoed wordt gehinderd door een gebrek aan pro-activiteit van de kant van belangengroepen. Van de ondervraagden vindt slechts 5% dat aannemers pro-actief zijn; verhuurders worden door 7% en projectontwikkelaars door 14% als pro-actief beschouwd. Architecten en ontwerpers worden als het meest pro-actief gezien in het zoeken naar duurzame oplossingen. Zij scoren respectievelijk 51,2 en 44,2%. De resultaten wijzen uit dat er op het gebied van verkoop en verhuur van onroerend goed veel mogelijkheden liggen voor bedrijven die hun klanten duurzame oplossingen kunnen bieden.

Een andere belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat duurzaamheid volgens 84% van de afgevaardigden een essentieel vraagstuk is binnen de vastgoedmarkt.

Het door Jones Lang LaSalle geïnitieerde onderzoek werd gehouden onder deelnemers aan de Europese CoreNet Global-conferentie die van 17 tot 19 september plaatsvond in Londen. Aan de conferentie namen 475 professionals op het gebied van vastgoed deel. Het thema van de conferentie was: "Greening the Bottom Line: Making Sustainability Count" (Een groener resultaat: het belang van duurzaamheid).


- Einde bericht -