Samenleving eist harde aanpak hufterigheid


'S-HERTOGENBOSCH, 20071003 -- De Nederlandse samenleving heeft haar buik vol van ´hufterig Holland´. Dat blijkt uit een marktonderzoek onder 1.970 panelleden van online onderzoeksbureau Multiscope. Bijna 30 procent van de ondervraagden geeft te kennen Nederland binnen 10 jaar te ontvluchten als zij daartoe de kans zien.

Oorzaken
Bijna 80 procent van de ondervraagden is het eens met de stelling dat asociaal gedrag in de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Gebrek aan opvoeding wordt door 61 procent gezien als de nummer 1 reden voor het afglijden van de maatschappij. Daarnaast worden een gebrek aan duidelijke grenzen (35%) en een gebrek aan harde maatregelen (34%) vaak genoemd. Ook het toenemende individualisme (33%) is volgens veel ondervraagden een belangrijke oorzaak.

Belangrijkste ergernissen
In het onderzoek werd ook gevraagd naar de belangrijkste ergernissen van Nederlanders op het gebied van overlast, verkeersovertredingen, vervuiling en onbeleefd gedrag. De top 10 van ergernissen is als volgt:

Top 10 ergernissen
Ziet u geen afbeelding. Klik dan hier.


Maatregelen en oplossingen
De Nederlander is geen held in het bieden van een weerwoord tegen asociaal gedrag. Gevraagd naar de maatregelen die men neemt, geeft zo'n 34 procent te kennen juist situaties te mijden waarin men geconfronteerd wordt met asociaal gedrag. Daarnaast zegt nog eens 29 procent geen maatregelen te nemen. Een kleine 20 procent probeert invloed uit te oefenen door het uitbrengen van een zogenaamde ´proteststem´. Een minderheid (32%) zegt actief in te grijpen waar het kan1.

De ondervraagden zijn duidelijk voorstander van een harde lijn bij de aanpak van asociaal gedrag. Een ruime meerderheid (83%) denkt dat de verloedering van de samenleving een oplosbaar probleem is. Als mogelijke oplossingen worden een strengere rechtshandhaving (45%), lik op stuk beleid (42%) en hogere straffen of boetes (41%) vaak genoemd. Daarnaast wil 34 procent dat de pakkans wordt vergroot.

Bijna de helft (49%) van de ondervraagden is het bovendien eens met de stelling dat de Nederlandse politie een voorbeeld zou kunnen nemen aan het strenge optreden van de Guardia Civil in Spanje of de Carabinieri in Italië.

Over Multiscope
Multiscope is toonaangevend op het gebied van online marktonderzoekpanels. Het bedrijf voert landelijk representatief marktonderzoek uit via haar consumentenpanel (120.000+ leden) en B2B panel (35.000+ leden). Daarnaast ondersteunt Multiscope opdrachtgevers met de opbouw, beheer en exploitatie van eigen panels.

1 Percentages tellen niet op tot 100% omdat respondenten meerdere maatregelen konden noemen.