CPNB


Persbericht 2-10-2007

Debutant wint Gouden Griffel 2007

Een kleine kans, het debuut van Marjolijn Hof is de winnaar van de Gouden Griffel 2007, de jaarlijkse prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. Minister Plasterk reikte de Gouden Griffel uit aan de winnares op het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan het IJ.

Deze feestelijke opening van de Kinderboekenweek 2007 droeg de titel Bal Masqué, een verwijzing naar het motto van de 53ste editie, Sub Rosa - Boeken vol geheimen. De Kinderboekenweek vindt plaats van 3 t/m 13 oktober.

Het Bal Masqué
Jörgen Raymann opende dinsdagavond 2 oktober de Kinderboekenweek 2007 in aanwezigheid van honderden kinderboekauteurs, uitgevers, boekverkopers en bibliothecarissen, velen vergezeld van kinderen.

Onder de gasten waren de winnaars van de Zilveren Griffels, de Gouden en Zilveren Penselen en de Nederlandse Kinderjury, alsmede de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk 2007, Lydia Rood.

De president van De Nederlandse Bank, de heer Nout Wellink, overhandigde minister Plasterk de door hem persoonlijk bewaakte koffer met de jury-uitslag en de naam van de Gouden Griffel-winnaar.

Gouden Griffel-winnaar 2007
Marjolijn Hof (Amsterdam, 1956) werkte circa twintig jaar als bibliothecaresse voordat ze zich fulltime op schrijven richtte. In Een Kleine kans (Em. Querido's Uitgeverij) probeert het meisje Kiek haar angst te bezweren. Ze is bang dat haar vader niet terugkeert uit een levensgevaarlijk oorlogsgebied.

Volgens de Griffeljury, onder leiding van Aad Nuis, is de stijl van Marjolijn Hof onvoorstelbaar goed ontwikkeld: "Er staat geen woord teveel in dit boek en alle woorden die erin staan, zijn trefzeker gekozen." Een kleine
kans werd eerder dit jaar bekroond met de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer.

Boeken vol geheimen
Lydia Rood schreef het Kinderboekenweekgeschenk, getiteld Kaloeha Dzong, over een jongen die dagelijks vele uren doorbrengt in de virtuele wereld van internet. Het geschenkboekje is tijdens de Kinderboekenweek gratis bij aankoop van ten minste EUR 10,- aan kinderboeken en verschijnt in een recordoplage van 432.000 exemplaren.

Het Prentenboekje Wat niemand weet, getekend door Annemarie van Haeringen en geschreven door Tonke Dragt, is vanaf woensdag 3 oktober voor EUR 2,50 verkrijgbaar in de boekwinkel. Voor meer informatie over de Kinderboekenweek en alle activiteiten, waaronder de Mysterie Tour van Lydia Rood: zie www.kinderboekenweek.nl.

NS is hoofdsponsor van de Kinderboekenweek