Minister Cramer reageert op advies over duurzame voedselproductie

27/09/2007 09:54



NIBI



Donderdag 4 oktober (dierendag) 16.00 uur.
Nieuwspoort, Lange Poten 10, 2511 CL Den Haag (toegang vrij)

Op 4 oktober reageert minister Cramer van VROM op aanbevelingen over duurzame en economische haalbare oplossingen voor de voedselproductie. Het Bioscience Forum, een denktank van levenswetenschappers, heeft de minister geadviseerd 400 miljoen euro te investeren in duurzame veehouderij en akkerbouw. Daarnaast wil het Bioscience Forum dat Cramer garant staat voor 300 miljoen euro voor een Nederlands consortium dat ecologische rampen moet voorkomen en oplossen.

Minister Cramer zal haar langetermijnvisie geven op duurzame voedselvoorziening. Het Bioscience Forum stelt dat Nederland koploper kan zijn op dit gebied. Daarvoor zijn echter investeringen nodig in duurzame productiesystemen zoals varkensflats. Het gebruik van gesloten kringlopen in de voedselproductie kost minder energie en vergt minder transport van dieren. Verder is Cramer gevraagd om een reactie op het voorstel om het onderwijs in de levenswetenschappen zodanig aan te passen dat afgestudeerden makkelijker in het bedrijfsleven aan de slag kunnen.

De benodigde investeringen zijn volgens het Bioscience Forum te financieren door de Cramer-norm in te stellen. Daarbij worden de inkomsten van alle milieuheffingen gebruikt voor de realisatie van Bioscience-oplossingen.

Het Bioscience Forum is een groep wetenschappers en ondernemers uit de levenswetenschappen die van mening is dat Nederland meer kan halen uit Bioscience oplossingen dan nu het geval is. Het Bioscience Forum signaleert dat waardevolle kennis vaak ongebruikt blijft liggen op universiteiten en onderzoeksinstituten.

Het Bioscience Forum is een initiatief van het Nederlands instituut voor Biologie (NIBI), de beroepsvereniging van biowetenschappers. Het NIBI viert op 4 oktober in Den Haag haar vijfde lustrum met dit debat over de toekomst van Bioscience in Nederland.

Programma:
16.00 - 16.30 uur Ontvangst
16.30 - 17.30 uur Opening, toelichting aanbevelingen Bioscience Forum. 17.00 - 17.45 uur Reactie door Jacqueline Cramer, minister van VROM 17.45 - 18.00 uur Debat
18.00 - 19.00 uur Receptie





http://www.nibi.nl