Gemeente Zwolle


Ontwerp Structuurplan ter visie

Hoe gaat Zwolle zich ontwikkelen? Van 4 oktober tot 15 november 2007 liggen het Ontwerp Structuurplan en de daarbij behorende Strategische Milieubeoordeling ter visie in het
Gemeentelijk Informatiecentrum van het Stadhuis, Grote Kerkplein 15. In deze periode is het mogelijk om een zienswijze in te dienen.

Zwolle in het jaar 2020. Het plan dat het succes van Zwolle zeker stelt voor de toekomst ligt in het informatiecentrum, waar iedereen het kan inzien. U vindt het ook op de downloadspagina van deze site.

Op 4 september heeft het College van Burgemeester en Wethouders het Ontwerp Structuurplan 2020 vastgesteld. De gemeenteraad (commissie Ruimte)
heeft ermee ingestemd om het plan vrij te geven voor de ter visie legging.

De afgelopen jaren is veel onderzocht, gedebatteerd en zorgvuldig afgewogen en dat resulteert in een uitgebalanceerd plan. Nu is de laatste fase in de
planvorming aangebroken. In 2008 is naar verwachting de vaststelling van het definitieve Structuurplan 2020. Het moet de basis vormen om alle sterke punten van Zwolle - en dat zijn er veel - te behouden en te versterken. Het plan geeft in hoofdlijnen aan hoe onze stad er over anderhalve decennia uit zou moeten zien.

Welke kansen er liggen, en hoe we ze kunnen grijpen. En welke ontwikkelingen daarbij wel en niet wenselijk zijn. Ligt de toekomst van Zwolle u na aan het hart? Lees het Ontwerp Structuurplan 2020 dan vooral! Wilt u reageren, maak dan gebruik van uw recht op het indienen van een zienswijze.

Van voorontwerp naar Ontwerp Structuurplan

Woonstad Het Ontwerp Structuurplan is nu vastgesteld, een belangrijke stap op weg naar het uiteindelijke Structuurplan 2020. Het Ontwerp Structuurplan is de `opvolger' van het Voorontwerp Structuurplan dat in november 2005 door het college werd vastgesteld. Wat is het verschil en wat is er sindsdien veranderd?

300 reacties hebben tot daadwerkelijke aanpassing van het plan geleid. Deze staan omschreven in de Inspraaknota.
Daarnaast heeft de gemeenteraad moties ingediend om het Voorontwerp Structuurplan verder te onderbouwen. Het resultaat hiervan zijn de Discussienota In- en Uitbreidingscriteria en de Kadernotitie Buitengebied. Ook heeft het collegeprogramma 2006-2010 geleid tot een aanpassing.

Enkele veranderingen:

1. Stadsbroek, IJsselvizier A en Dijklanden hebben op de plankaart de aanduiding `nader te onderzoeken' gekregen om aan te geven dat er op dit moment niet gebouwd kan worden.

2. Er is een nieuwe bevolkingsprognose gemaakt. We gaan nu uit van 130.000 inwoners in 2020 in plaats van 135.000. Voor de opgave om ruimte te zoeken voor 6000 woningen heeft dit geen gevolgen, omdat ook de verwachte woningbezetting daalt.

3. We spreken niet meer van Parklandschap rond de stad, maar van Gemengd Landelijk Gebied. Het begrip Stedelijke Balkons is helemaal verdwenen.

4. De hoogbouwvisie is verder ontwikkeld. Dit betekent onder andere dat bebouwing tot 16 meter -in vijf lagen- op vele beeldbepalende plekken in de stad denkbaar is; ook in de historische binnenstad. Een voorwaarde is dat de plannen passen in de stedenbouwkundige context.

Zwolle Voorzieningen- en werkstad

Werk en voorstad Het Ontwerp Structuurplan is voorgelegd aan alle belanghebbenden. Iedereen heeft erop kunnen reageren tijdens inspraakrondes. Er ligt nu een gedegen basis voor de ontwikkeling van de stad; ruimtelijk, economisch en sociaal. Hoe gaat die ontwikkeling plaatsvinden, wat is de kern?

Kernpunt 1: gebiedsontwikkeling
In en rondom de stad zijn 18 gebieden aangewezen voor `gebiedsontwikkeling'. In deze gebieden worden integrale plannen ontwikkeld om de bestaande sociale, economische en ruimtelijke kwaliteiten verder te versterken en uit te bouwen. Bij gebiedsontwikkeling werkt de gemeente samen met een zo breed mogelijk scala aan partijen. Van (semi-)overheden en de zakenwereld van grondeigenaren, exploitanten, beleggers, corporaties en ontwikkelaars tot bewoners, belangengroeperingen en maatschappelijke instellingen. Immers, samen maken we de stad.

Een voorbeeld is de Spoorzone, waarvoor momenteel een visie ontwikkeld wordt. Dit gebied rondom het NS-station biedt volop mogelijkheden om uit te groeien tot een belangrijk openbaar vervoerknooppunt en een aantrekkelijk vestigingsgebied voor
wonen, werken en voorzieningen.

Kernpunt 2: het tweesporenbeleid
In 2020 delen we Zwolle met 130.000 stadsgenoten. Door de groei van de stad - ook in economisch opzicht - zijn tot 2020 onder meer plekken voor 6.000 nieuwe woningen en 60 hectare bedrijventerrein nodig. Hoe combineren we dit met de duidelijke wens van de Zwollenaren om de bestaande stad te koesteren en het buitengebied te sparen? Via het zogenoemde tweesporenbeleid: inbreiding waar mogelijk en uitbreiding waar noodzakelijk.
Het accent ligt in het Ontwerp Structuurplan op inbreiding. Ofwel: meer bebouwing in het al bebouwde gebied van Zwolle, bij voorkeur door bestaande terreinen of gebouwen een andere functie te geven. Via inbreiding kunnen minimaal 1.500 en maximaal 2.500 woningen in Zwolle worden gerealiseerd. Voor de resterende nieuwbouw is uitbreiding noodzakelijk. Maar dan alléén op locaties waar het kleinschalig kan, goed inpasbaar in het landschap, en indien mogelijk gebruik makend van bestaande voorzieningen en infrastructuur. Hiervoor zijn in het Ontwerp Structuurplan acht uitbreidingslocaties geselecteerd van middelgroot tot zeer klein. Daarnaast wordt een deel van de benodigde 6.000 woningen in de regio gebouwd.

Uitvoeringscriteria: spelregels voor ontwikkeling van locaties

Groenblauwe stad Het Structuurplan 2020 is géén besluit tot bouwen. Alle afzonderlijke toekomstplannen moeten nog verder uitgewerkt worden. Hoe wordt een
aangegeven in- en uitbreidingslocatie ontwikkeld? Dat staat in het Ontwerp Structuurplan omschreven in de `uitvoeringscriteria', de `spelregels' voor elk
toekomstig in- en uitbreidingsplan.

Kort gezegd, moeten de uitvoeringscriteria garanderen dat elk in- en uitbreidingsplan een verbetering vormt voor de structuur en kwaliteit van de stad
en de leefomgeving van inwoners. Zo zorgen de uitvoeringscriteria ervoor dat de belangen van bewoners in de wijk en/ of aanliggende wijken worden meegewogen.
Ook vormen de uitvoeringscriteria voor de gemeenteraad een praktische handreiking; met dit instrument kunnen zij er kritisch op toezien dat iedere
ontwikkeling in de stad met de grootst mogelijke zorgvuldigheid plaatsvindt.

Tervisielegging: zó werkt het

Bereikbare stad Vindt u dat het Ontwerp Structuurplan 2020 dient te worden herzien? Hebt u een zienswijze die iets toevoegt aan de vorige inspraakprocedure? Benut dan uw recht op het indienen van een zienswijze. Dit kan van 4 oktober tot 15 november 2007.

Hier kunt u het inzien

Het Ontwerp Structuurplan 2020 ligt met de bijbehorende Strategische Milieubeoordeling van 4 oktober tot 15 november 2007 ter visie in het Gemeentelijk Informatiecentrum, Grote Kerkplein 15 in Zwolle.

Ook kunt u het Ontwerp Structuurplan downloaden op de downloadspagina Ontwerp Structuurplan van deze site.

Reageren:
Stuur voor 15 november 2007 een brief aan de gemeenteraad, Afdeling Stad en Landschap, t.a.v. de heer G.J. Tromp, postbus 10007, 8000 GA Zwolle, onder vermelding van: ´Inspraakreactie Ontwerp Structuurplan 2020´.
Binnen de genoemde termijn kunt u ook mondeling een zienswijze naar voren brengen.
Indien u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, dient u voor 9 november 2007 een afspraak te maken met de heer G.J. Tromp, telefoonnummer 038-4982360.

Het vervolg

Milieubewuste stad Inspraak is en blijft een belangrijk kenmerk in de ontwikkeling van het Structuurplan 2020. Daarom ligt het huidige Ontwerp Structuurplan zes weken lang
ter visie. Iedereen kan er dan nog op reageren door een zogenoemde `zienswijze' in te dienen - en deze desgewenst toe te lichten aan de gemeenteraad tijdens een speciale hoorzitting.

Alle zienswijzen worden samengevat in het Zienswijzenrapport. Dit wordt samen met het Ontwerp Structuurplan in maart 2008 ter behandeling aangeboden aan de commissie Ruimte. Naar verwachting wordt dan in mei 2008 het uiteindelijke Structuurplan 2020 door de raad vastgesteld.

Strategische milieubeoordeling

Opgave Op grond van de Europese richtlijnen moet bij het opstellen van een structuurplan een strategische milieubeoordeling (SMB) worden uitgevoerd. Deze milieubeoordeling vindt onder andere plaats op richtlijnen voor water, natuurbescherming, landschap, woon- en leefmilieu, luchtkwaliteit en bereikbaarheid.

Voor iedere uitbreidingslocatie zijn ruimegrenzen getrokken waarbinnen de richtlijnen met betrekking tot het milieu zijn vastgelegd. Deze grenzen staan aangegeven op kaart 15.

Voor alle inbreidingslocaties en de zoekgebieden (benoemde uitbreidingslocaties) is een beoordeling gegeven. Deze staan beschreven in het voorontwerp Structuurplan.

Voor wie meer wil weten: download de Strategische Milieu Beoordeling.

Bron: Afdeling Ontwikkeling