Gemeente Breda

Gemeente ondersteunt wijk-en buurthuizen met extra geld

De positie van de vrijwillige besturen van Bredase buurt- en gemeenschapshuizen is door het accommodatiebeleid Alles onder één dak versterkt.

Sommige besturen hebben echter met tegenvallers te kampen die goed beheer en exploitatie van hun accommodatie in de weg staan. Om hen te ondersteunen stelt het college extra geld beschikbaar: voor 2008 en 2009 tweemaal EUR 200.000,-

Dat blijkt uit de tussenevaluatie van het accommodatiebeleid `Alles onder één dak.' De buurthuizen Meidoorn, Loper en Biesdonk hebben in 2007 tegenvallers gemeld, en dat geldt ook voor de andere buurthuizen met vrijwillige besturen Wegwijzer, Driesprong, Geeren Noord en Vlieren. Zij hebben zelf personeel in dienst en worden bijvoorbeeld geconfronteerd met stijgende personeelskosten als gevolg van de CAO. Andere hebben te maken met hogere kosten doordat professioneel beheer vrijwillig beheer opvolgt. Een aantal wijk- en buurthuizen krijgt de exploitatie moeilijk sluitend door vertrek van vaste huurders (Meidoorn), toenemend gesubsidieerd gebruik (Loper) en achterblijvende bezoekersaantallen (Meidoorn). Ook laat het binnenonderhoud te wensen over. Dat speelt bij alle accommodaties in meer of mindere mate. Tenslotte hebben alle accommodaties te maken met een stijging van de vaste lasten.

In november 2005 is de nota `Welzijnsaccommodaties. Alles onder één dak' door de gemeenteraad vastgesteld. Deze beleidsnota regelt de subsidiëring van de 30 buurt- en gemeenschapshuizen in Breda.

Bij de behandeling in de gemeenteraad is vastgelegd dat eens in de vijf jaar wordt geëvalueerd of de vastgestelde subsidies nog voldoen. De eerstvolgende keer dat dit gebeurt is 2010. Bij de raadsbehandeling is ook toegezegd dat er in 2008 een korte tussenevaluatie zou worden gehouden. Het college vindt het noodzakelijk dit een jaar te vervroegen omdat een aantal besturen van accommodaties financiële tegenvallers meldde. Daarom stelt het college de raad voor via de Kadernota 2008 extra geld voor welzijnsaccommodaties beschikbaar te stellen.

De gemeente gaat de komende twee jaar bekijken hoe de problemen, die met name de vrijwillige buurthuisbesturen hebben gemeld, structureel kunnen worden opgelost.

Breda, 4 oktober 2007

Te downloaden:

* Definitieve fin tussenevaluatie accommodatiebeleid 25-09-2007 (2).pdf