GroenLinks

Reactie Halsema op brief Hirsch Ballin

4 oktober 2007

De fractie van GroenLinks vindt de brief van de minister niet overtuigend. Mevr. Hirsi Ali heeft aangeven zelf de verantwoordelijkheid voor haar veiligheid over te willen nemen. Zij heeft daar echter nog wel enige tijd voor nodig, omdat zij pas sinds een week in het bezit is van een zogenaamde greencard, waarmee zij een verblijfstatus in de VS heeft verworven.

Niemand betwist nu langer dat uiteindelijk Hirsi Ali zelf, haar werkgever of de Amerikaanse overheid verantwoordelijkheid voor haar beveiliging moeten gaan dragen. Betwist kan wel worden of het per 1 oktober beëindigen van de overgangsregeling verantwoord is. Het creëert namelijk een onwenselijke situatie waarin niemand verantwoordelijkheid neemt en Mevr. Hirsi Ali zelf nog onvoldoende middelen bijeen heeft gebracht om het over te nemen.

GroenLinks vraagt zich af waarom de overgangsregeling niet wat langer had kunnen duren. Als de overgangsperiode al twee keer eerder is verlengd, is er geen overtuigend, laat staan principieel, argument om het niet nog voor een derde en laatste keer te verlengen, als daarmee de veiligheid van Hirsi Ali wordt gediend (drie maal is scheepsrecht). Veiligheid moet voorop staan en niet een gezochte formalistische redenering van 'twee keer verlengen is het maximum'.

GroenLinks zal in een debat proberen de minister op andere gedachten te brengen.

Femke Halsema