Genomineerden Week van de Geschiedenisprijs 2007 bekend

04/10/2007 16:55



Anno



De genomineerden voor de Week van de Geschiedenisprijs zijn vandaag door Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis, bekend gemaakt. De Week van de Geschiedenis vindt plaats van 12 tot en met 21 oktober 2007 en heeft dit jaar 'Wonen in Nederland' als thema. Ruim 450 culturele organisaties door heel Nederland organiseren zeer gevarieerde activiteiten tijdens dit evenement. De organisatie die dit jaar op de meest aansprekende manier een breed publiek voor geschiedenis weet te boeien wint de Week van de Geschiedenisprijs en ontvangt tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 20 oktober een cheque van 5.000 euro uit handen van minister Ronald Plasterk. De jury heeft tien organisaties genomineerd uit acht verschillende provincies, variërend van museum, bibliotheek, archief, VVV tot kenniscentrum. Het volledige programma van de Week van de Geschiedenis is te zien op www.weekvandegeschiedenis.nl.

De genomineerden

Genomineerd voor de Week van de Geschiedenisprijs zijn: Bibliotheek Veenendaal (Utrecht); CODA Kenniscentrum en Archief (Gelderland); Drents Archief (Drenthe); Groninger Forum (Groningen); Historische Stichting De Cromme Leeck (Noord-Holland); Regionaal Historisch Centrum Limburg (Limburg); Rembrandthuis (Noord-Holland); Stadsarchief Almere/Geheugen van Almere (Flevoland); Streekarchief Land van Heusden en Altena (Noord-Brabant); VVV Haren (Groningen). De prijs voor de beste activiteit tijdens de Week van de Geschiedenis werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt. Opvallend is dat zowel de eerste prijswinnaar van vorig jaar, Regionaal Historisch Centrum Limburg, als de tweede prijswinnaar van vorig jaar, Stadsarchief Almere/Geheugen van Almere, dit jaar weer genomineerd zijn. Coördinator Douwe de Graaff van het Regionaal Historisch Centrum Limburg: "We hebben de smaak te pakken gekregen. Het was zo'n positieve publiciteit voor alles wat met geschiedenis te maken heeft." Tijdens de Week van de Geschiedenis bezoekt Anno's Razende Reporter alle genomineerden en doet daarvan verslag op de website www.weekvandegeschiedenis.nl.

De prijs

De organisatie die tijdens de Week van de Geschiedenis op de meest aansprekende manier een breed publiek voor geschiedenis weet te boeien, wint de Week van de Geschiedenisprijs. Deze bestaat uit een cheque van 5.000 euro, gratis deelname aan een tweedaagse workshop over het verbreden van de doelgroep en het vergroten van het bereik van culturele instellingen, en een bronzen beeld.

De jury

"Als jurylid let ik onder meer op samenwerking en originaliteit. Maar vooral op wat een organisatie doet met de mogelijkheden die het heeft. Sommige organisaties hebben een grote collectie en veel budget. Andere hebben veel minder mogelijkheden, maar zetten toch iets bijzonders neer," zegt Caroline Bunnig, museumpromotor van de Nederlandse Museumvereniging. De jury bestaat verder uit Richard Hermans (Erfgoed Nederland), Jan-Ewout van der Putten (Vereniging Openbare Bibliotheken), John Sijmonsbergen (Anno) en Patrick van Mil (Nederlands Architectuur Instituut). Chris Groeneveld, directeur van Anno, is de voorzitter van de jury.

De prijsuitreiking

De Week van de Geschiedenisprijs wordt tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 20 oktober 2007 in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam uitgereikt door minister Ronald Plasterk. Voorafgaand daaraan bespreekt presentator Matthijs van Nieuwkerk alle genomineerden met juryvoorzitter Chris Groeneveld.

Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis, organiseert de Week van de Geschiedenis 2007 in samenwerking met Erfgoed Nederland, de Nederlandse Museumvereniging en de Vereniging Openbare Bibliotheken. VT Wonen is hoofdsponsor van de Week van de Geschiedenis 2007. Anno is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Nationaal Historisch Museum.





http://www.weekvandegeschiedenis.nl