Ingezonden persbericht

Ontwerpaansprakelijkheid voor middelgrote aannemers nu verzekerbaar

Aon introduceert eerste 'Bouw en Ontwerp Verzekering'

Rotterdam, 4 oktober 2007 - Verzekeringsmakelaar Aon Nederland biedt als eerste in Nederland de 'Bouw en Ontwerp Verzekering' (BOV) aan voor middelgrote aannemers. De verzekering dekt het ontwerprisico van de aannemer af. Hiermee speelt dit product in op de toenemende verzekeringseisen die aan aannemers worden gesteld, met name op het gebied van ontwerpaansprakelijkheid.

Aannemers krijgen steeds vaker te maken met ontwerprisico's. Door de opkomst van innovatieve contractvormen als Design & Construct (D&C), Design, Build & Maintain (DBM) en Design, Build, Operate, Finance & Maintain (DBOFM) verschuift het ontwerprisico van de opdrachtgever geheel naar de aannemer. Daarnaast nemen de risico's van een ontwerp steeds meer toe door omvangrijke en gecompliceerde projecten. Ook de toenemende complexiteit in de uitvoering, waarbij vaak een veelheid van partijen betrokken is, zorgt soms voor onverwachte claims en risico's.

Ondanks de zorgvuldigheid van alle partijen kan er tijdens de bouw van projecten veel misgaan. Zo zijn er de afgelopen jaren meerdere voorbeelden van instortende en loslatende constructies in het nieuws geweest, zoals scheurvorming van een marktplein annex parkeergarage in Amsterdam (2006) en afvallende balkons van een appartementsgebouw in Maastricht (2003). Recentelijk is wederom een balkon van een houten duplexwoning in Arnhem naar beneden gestort.

Risicodekking voor middelgrote aannemers
De BOV van Aon biedt middelgrote aannemers dekking voor materiële schade van het werk zelf (bijvoorbeeld instorting), met inbegrip van daaruit voortvloeiende vermogenschade zoals bedrijfsschade. Ook bij niet-materiële schade, zoals bij balkons waarvan geconstateerd wordt dat deze 'onveilig' zijn als gevolg van een verkeerd ontworpen verankeringsmethode, is er sprake van diverse te maken kosten. Denk daarbij aan stutten, slopen of herbouwen. De BOV biedt tevens dekking voor kosten die verband houden met onderzoek, verdediging en kosten van de schaderegelingprocedure. Ook de kosten die nodig zijn om acties te ondernemen om kosten van een toekomstige claim te beperken, zijn hierbij inbegrepen.

Over Aon Nederland
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 13 vestigingen met 1.500 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 43.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Meer informatie: www.aon.nl.



Ingezonden persbericht