Senternovem


04-10-2007 | Procesindustrie gaat werken aan procesintensificatie

In de procesindustrie is in potentie nog veel energie te besparen door procesintensificatie. Daarvan bestaan enkele goede voorbeelden, maar er lijkt nog meer mogelijk. Op initiatief van het Platform Ketenefficiency gaat de sector de komende maanden een roadmap opstellen, met een beschrijving van de R&D die nodig is om tot doorbraken te komen. Veel bedrijven in Nederland doen mee. Doel is om in 2050 circa 20 procent energiebesparing via procesintensificatie te realiseren.

"Procesintensificatie is een algemene term voor het creëren van processen die kleiner, efficiënter en goedkoper zijn", zegt Hans de Wit, hoogleraar Corrosietechnologie en Elektrochemie aan de TU Delft en lid van het Platform Ketenefficiency. "In de procesindustrie bestaan hiervoor tal van mogelijkheden. De voordelen in termen van energiebesparing en CO2-reductie, maar bijvoorbeeld ook milieu, kosten en productkwaliteit, zijn vaak groot."

Quickscan
Mogelijkheden voor procesintensificatie bevinden zich in allerlei ontwikkelingsstadia, van eerste commerciële toepassingen tot prille ideeën. De Action Group Process Intensification (AGPI), onderdeel van het Platform Ketenefficiency van EnergieTransitie, tracht op alle mogelijke manieren de toepassing en uitwerking hiervan te bevorderen. Zo is er sinds kort een Quickscan Procesintensificatie, die actief onder de aandacht van de industrie is en wordt gebracht. Hans de Wit: "Met die scan kunnen bedrijven de mogelijkheden van procesintegratie globaal in beeld krijgen. Inmiddels heeft een dertigtal bedrijven zich voor uitvoering van zo'n scan aangemeld. De VNCI wil dat al haar leden zo'n scan uitvoeren voor eind 2008."

Zestig technologieën
De Action Group Process Intensification voerde afgelopen jaar tevens een complete technologie-, patent- en literatuurscan uit van procesintensificatie. De Wit: "Dit heeft zestig technologieën opgeleverd, waarover alle beschikbare informatie is vastgelegd in een database. Nationale en internationale deskundigen zijn momenteel bezig deze in detail uit te werken. Eind deze maand moet die klus grotendeels zijn geklaard. Nu willen we vaststellen welke producten en processen in de toekomstvisie van de bedrijven van belang zijn. Vanuit die industriële behoefte gaan we vaststellen hoe de industrie, toeleveranciers en onderzoeksinstellingen gezamenlijk kunnen werken aan de verdere ontwikkeling van technologieën en systemen voor procesintensificatie."

Workshops
Hans de Wit licht toe: "We gaan nu roadmaps opstellen voor de petro- en bulkchemie, de fijnchemie en farma, de voedingsingrediënten- en de voedingsproductenindustrie. Het proces dat we daarbij gaan volgen voor de petro- en bulkchemie is reeds duidelijk. Op 2 oktober hebben we de eerste van een drietal workshop gehouden, met deskundigen uit de bedrijven. Daar hebben we de behoeften en wensen besproken, en de barrières waarop men stuit. In de tweede workshop gaan we daarop, samen met toeleveranciers en onderzoekers, dieper in. De bedoeling is dan om vraag en aanbod met elkaar in overeenstemming te brengen. Op de derde bijeenkomst gaan we proberen te komen tot een Roadmap Procesintensificatie voor de petro- en bulkchemie. Het proces voor de andere drie deelsectoren zal er ongeveer hetzelfde uit komen te zien. Ten slotte worden de vier deelroadmaps samengebracht in één roadmap voor de gehele procesindustrie."

Roadmaps
Wat een roadmap is, vertelt Maarten de Vries van Roland Berger Strategy Consultants. Hij ondersteunt de AGPI bij de ontwikkeling van de Roadmap Procesintensificatie. "Het gaat om een plan van een bedrijfstak voor een compleet programma van research & development op een bepaald gebied. De chemische industrie kent bijvoorbeeld al roadmaps voor katalyse en scheidingstechnologie. Bij het opstellen van zo'n plan kijk je eerst naar de behoeftes van de bedrijfstak en wat men over een aantal jaar technisch wil realiseren. Vervolgens bekijk je wat ervoor nodig is om daar te komen en hoe je daaraan gezamenlijk kunt werken. Uiteraard zorg je daarbij voor goede afstemming met bestaande R&D-programma's in Nederland en in het buitenland. Aangezien het toekomstperspectief behoorlijk ver weg ligt, praat je alleen over precompetitief onderzoek. Dat is niet alleen een terrein waarop bedrijven elkaar kunnen vinden, het biedt ook de mogelijkheid om een programma op te zetten dat subsidiabel is. Dat is precies de bedoeling van de AGPI. Nog voor het einde van dit jaar moeten er voor de vier deelsectoren roadmaps zijn. Samen moeten ze een volledige R&D-agenda voor de procesindustrie gaan vormen op het gebied van procesintensificatie. Op basis van de roadmap zullen coalities van bedrijven ontstaan, die onderwerpen tot uitvoering gaan brengen. En daar gaat het om. Dan kunnen besparingen ook worden geoogst. Voor de uitvoering kunnen de coalities in Nederlandse of Europese regelingen subsidie aanvragen."

Innovatief blijven
De werkgroep die de totstandkoming van de Roadmap Procesintensificatie voor de petro- en bulkchemie begeleidt, bestaat uit vertegenwoordigers van AkzoNobel, Dow, Lyondell en Shell. Peter Arnoldy van Shell Nederland Chemie legt uit waarom zijn bedrijf zo'n grote waarde hecht aan het proces dat nu in gang wordt gezet: "In Moerdijk en Pernis gebruiken we veel energie, bijvoorbeeld in onze ethyleenkraker. Door energiebesparing kunnen we de productiekosten terugbrengen en tonen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid ten aanzien van de aanpak van het broeikaseffect. Nog steeds weten we, door vele kleine maatregelen in bestaande processen, het verbruik terug te dringen. Maar om dat vol te houden, zijn ook nieuwe ontwikkelingen nodig. Procesintensificatie is daar één lijn in, naast bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe katalysatoren, nieuwe (bio-)voedingen en procesroutes, en nieuwe scheidingstechnologie. Het meedoen aan het opstellen en uitvoeren van de Roadmap Procesintensificatie stimuleert ons tevens om innovatief te blijven in onze processen."

Meer informatie over het Platform Ketenefficiency vindt u hier. Meer informatie over de workshops in het kader van de Roadmaps Procesintensificatie voor de chemische industrie vindt u op www.vnci.nl.

Procesintensificatie
Er bestaan diverse mogelijkheden om chemische processen te intensifiëren en daarmee winst te boeken in termen van energie, grondstoffen, veiligheid en milieu (incl. CO2-reductie). Daarbij kan het gaan om nieuwe procesontwerpen, reactoren, productieonderdelen en productiemethoden. Voorbeelden zijn multifunctionele reactoren (zoals reactieve destillatie), scheidingen (bijvoorbeeld met gebruik van warmtepompen) en nieuwe mengtechnieken. Daarnaast zijn er methoden met gebruik van alternatieve energietoevoer, zoals microgolven, centrifugale velden en ultrageluid. Enkele van deze technologieën zijn reeds op de markt, maar veel meer bevinden zich nog in de fase van laboratoriumexperimenten.