Ingezonden persbericht


Nederlandse Dansdagen
5, 6 en 7 oktober 2007

Persbericht

13 juli 2007

De selectie voor de Nederlandse Dansdagen 2007 is bekend

Op 5, 6, en 7 oktober viert het festival de Nederlandse Dansdagen haar 10-jarig jubileum.

Ook Tijdens deze editie van het festival zullen de favoriete Nederlandse dansvoorstellingen van het afgelopen theaterseizoen te zien zijn in Maastricht. Dit jaar is de selectie voor deze voorstellingen tot stand gekomen door een groep professionele dansers met elk een zeer verschillende achtergrond.

Bonnie Doets (Scapino Ballet Rotterdam), Nicolas Rapaic, (Het Nationale Ballet), Ty Boomershine (Emio Greco PC), Swantje Schäuble (Dansgroep Krisztina de Châtel), Daniel Hayward (Meekers), Hester van Hasselt (Lisa), en Christle Tjon-a-man (Theatergroep DOX) hebben uit het grote Nederlandse dansaanbod de volgende voorstellingen geselecteerd:

Emio Greco PC: 'Hell' (Emio Greco I PC)

Ann van den Broek: 'E 19 (Richting San José)' (Korzo Producties)

Ivana Muller: 'While We Were Holding It Together' (LISA)

Krisztina de Châtel: 'Pulse' (Dansgroep Krisztina de Châtel)

Georg Reischl: 'Die Suche Nach Dem Kleid' (Scapino Ballet Rotterdam)

Lucinda Childs: 'Concerto' (Introdans)

Merce Cunningham: 'Duets' (Het Nationale Ballet)

Club Guy & Roni: 'All is Well' (Grand Theatre Producties)

Keren Levi & Ugo Dehaes: 'Couple Like' (Grand Theatre Producties)

Arthur Rosenfeld: Timboektoe Trio's (Meekers)

Marco Gerris: 'Balls' (ISH)

Een groot aantal van deze voorstellingen zal tijdens de Nederlandse Dansdagen te zien zijn naast de andere onderdelen van ons jubileumprogramma:

Het Gala van de Nederlandse Dans

Op vrijdag 5 oktober wordt het festival geopend met het Gala van de Nederlandse Dans in het Theater aan het Vrijthof. Tijdens het Gala vindt de uitreiking plaats van de VSCD dansprijzen, de Zwaan voor beste dansprestatie en dansproductie van seizoen 2006/2007. De nominaties vindt u op onze website.

Cover

In het kader van het jubileum vindt het unieke project 'Cover' plaats. Choreografen van nu hebben laten zich inspireren door meesterwerken uit de Nederlandse dansgeschiedenis. Cover is daarmee een zoektocht naar de 'roots' van de Nederlandse dans en brengt oude en nieuwe generaties met elkaar in verbinding.

Anouk van Dijk laat zich voor de remake van 'Situation' (1970) van Hans van Manen leiden door de parallellen tussen de jaren 70 en onze tijd. Beheerst door oorlogen, oprukkende terrorisme en grote veranderingen in de samenleving . Een wereld van verschuivingen, uitmondend in agressie en geweld.

Leine & Roebana associëren de vroege dansvoorstellingen van het Onafhankelijk Toneel met speelsheid en absurditeit, met vrolijkheid en verbazing. Ze proberen Ton Lutgering en Amy Gale's inspiratie te achterhalen en brengen de specifieke mentaliteit van het Onafhankelijk Toneel van de jaren '80 weer tot leven .

Emio Greco I PC doen een onderzoek naar Ropes of Time van Rudi van Dantzig omdat hij met zijn werk grote veranderingen in de perceptie van klassiek ballet teweeg heeft gebracht. Zij gaan op zoek naar de parallellen met hun eigen werk en naar impulsen voor de ballettechniek.

Marco Gerris maakt een bewerking van Jiri Kylián's 'Stamping Ground' en laat zich leiden door de structuur van de dans en de muziek. In zijn 'remake' probeert Gerris tot de kern en de ziel van de dans van de aboriginals door te dringen, net zoals Kylián dat deed in het origineel.

Na de première tijdens de Nederlandse Dansdagen gaan de 'Covers' op tournee door Nederland.

Locatieproject van componist Harry de Wit

Vorig jaar ontving componist Harry de Wit de Prijs van de Nederlandse dansdagen Maastricht. Deze prijs bestond uit een geldbedrag om een nieuwe productie te maken voor deze editie van het festival.

'Mosa Trajectum' is hiervan het resultaat. Tijdens deze voorstellingen, die in de oude Maastrichtse cementfabriek ENCI plaats zal vinden, zullen geluid, dans, de Maas en de geschiedenis van deze imposante locatie samenkomen.

Nederlandse Dansdagen Choreografie Concours 2007

De Nederlandse Dansdagen organiseert speciaal voor het jubileum een grootschalig choreografieconcours voor jonge dansers uit Limburg. Zij krijgen de kans om zelf als choreograaf aan de slag te gaan onder leiding van professionele coaches (Stefan Ernst en Caroline Ribbens van 'Project Sally'). Tijdens de voorronde op 30 september zal een deskundige jury van dansprofessionals (onder andere de internationaal gerenommeerde choreograaf Georg Reischl en de theaterprogrammeur Hedwig Verhoeven) uitmaken welke choreografen in spe door mogen naar de finale op 7 oktober in het Theater aan het Vrijthof. Het publiek mag haar eigen favoriet uitkiezen.

Televisieuitzending

Op zondag 7 oktober vindt een live uitzending plaats over het festival vanuit Theater aan het Vrijthof

op Nederland 2.

Noot voor de redactie (