Samenscholingsverbod Kanaleneiland-noord vastgesteld

Utrecht, 03-10-2007 o Het eerder aangekondigde samenscholingsverbod in het noordelijk deel van de Utrechtse wijk Kanaleneiland wordt vrijdag aanstaande (5 oktober 2007) van kracht. Het verbod richt zich specifiek op jongeren waarvan bekend is dat zij regelmatig overlast veroorzaken dan wel zich schuldig maken aan criminaliteit. Het verbod is bedoeld om in een zo vroeg mogelijk stadium op te kunnen treden tegen overlast en criminaliteit. Na een waarschuwingsperiode wordt het verbod vanaf 15 oktober aanstaande gehandhaafd. Goedwillende bewoners en bezoekers hebben van de maatregel niets te vrezen: normale vormen van samenkomen vallen er niet onder.

Burgemeester Brouwer heeft na overleg met politie en OM besloten tot het instellen van het samenscholingsverbod voor een periode van 6 maanden. Het samenscholingsverbod is een extra maatregel om de openbare orde in het aangewezen gebied te waarborgen, de criminaliteit terug te dringen en bewoners hun gevoel van veiligheid terug te geven. Na een verbetering van de situatie in de afgelopen jaren ontwikkelt de situatie in Kanaleneiland-Noord zich niet goed. Er is sinds vorig jaar weer sprake van een stijging van de criminaliteit. De ernst van de situatie rechtvaardigt naar de mening van burgemeester, politie en OM een verstrekkende maatregel als het samenscholingsverbod. Daarnaast wordt de al bestaande intensieve aanpak van de veiligheid in het gebied voortgezet. Inwoners van Kanaleneiland-Noord worden door middel van een huis-aan-huis verspreid Wijkbericht geïnformeerd over het verbod.

Gericht op overlastgevende jongeren

De handhaving van het samenscholingsverbod richt zich op de jongeren die in het gebied overlast veroorzaken (als schelden, roekeloos rijden met scooters of autos, vernieling, hinderen en intimideren voorbijgangers) of zich schuldig maken aan criminaliteit (als auto-inbraken, woninginbraken of straatroof). Bewoners en bezoekers voelen zich al onveilig enkel door de aanwezigheid van deze jongeren op straat. Veel van hen zijn bekend bij de politie en worden al extra in de gaten gehouden. Een groep van zon 80 jongeren krijgt persoonlijk een brief waarin wordt meegedeeld dat het samenscholingsverbod op hen van toepassing is. Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat dit gedrag op geen enkele wijze wordt getolereerd. Ook de ouders van minderjarigen onder hen worden door middel van een brief geïnformeerd.

Handhaving en sancties

Het verbod houdt in dat het niet is toegestaan in het aangewezen gebied met vijf of meer personen bij elkaar te staan. De politie beoordeelt of daarbij overlast of verstoring van de openbare orde dreigt. Het samenscholingsverbod is van kracht vanaf vrijdag aanstaande (5 oktober 2007). Er is gekozen voor een waarschuwingsperiode waarin de laatste voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd worden, zoals het persoonlijk overhandigen van de genoemde brieven.

Vervolgens zal de politie vanaf maandag 15 oktober het samenscholingsverbod handhaven en bij overtreding ervan aanhoudingen verrichten. Zaken worden binnen twee weken door het OM behandeld. Na eerste overtreding volgt òf een werkstraf van minstens 15 uur (zo mogelijk uit te voeren in de wijk) òf een boete van tenminste 200. Bij volgende overtredingen wordt die boete fors verhoogd en is ook hechtenis mogelijk.

Andere overlastgevende jongeren

Overigens kunnen (ook kleinere) groepen jongeren op basis van de al bestaande regelgeving (Algemene Plaatselijke Verordening) gesommeerd worden zich te verwijderen. Dat geldt ook voor jongeren die niet behoren tot de specifieke groep die onder het samenscholingsverbod valt. Indien zij zich schuldig maken aan overlast of verstoring van de openbare orde, zullen zij op de gebruikelijke manier door de politie worden aangepakt.

Gebied en periode

Het gebied waarin het samenscholingsverbod van kracht is, wordt begrensd door de Martin Luther Kinglaan, 24 Oktoberplein, Beneluxlaan, 5 Meiplein, Churchilllaan, Prins Clausbrug en de Rooseveltlaan (tot aan het Amsterdam Rijnkanaal). Dit gebied kan aangepast worden als blijkt dat de overlast zich verplaatst naar andere gebieden.

Het samenscholingsverbod is vanaf 5 oktober aanstaande van kracht voor de duur van zes maanden. Gedurende de looptijd worden de resultaten van de maatregel geëvalueerd. Aan de hand van de evaluaties wordt besloten of verlenging van de maatregel nodig is.

Noot voor de media


- Het vastgestelde Handhavingsbeleid is in de loop van de dag te vinden op de website van de Gemeente Utrecht: www.utrecht.nl/zuidwest

Meer informatie via:


- Gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, P. Bataille: 030-286.1140


- Politie Utrecht, Mediavoorlichting, 030- 65.77.111


- OM, Communicatie, mw. M. Hallebeek: 030- 223.56.56

Laatst gewijzigd 03-10-2007 12:04 | © Politie Utrecht