Gemeente Beek


Expositie in gemeentehuis

Van 5 t/m 26 oktober a.s. is in het gemeentehuis van Beek werk te zien van de kunstenaars Nicole Bots en Jeroen Dückers.

De expositie wordt vrijdag 5 oktober om 20.00 uur geopend door wethouder voor cultuur Thijs van Es.

De expositie is te bezichtigen op zondag 7 oktober van 14.00 tot 17.00 uur en verder tijdens de openingsuren op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en woensdag van 14.00 tot 19.00 uur.

Nicole Bots is keramiste. Kleur is haar allereerste inspiratiebron. Het kleurenpalet van een Romeins fresco of mozaïek, van de geglazuurde stenen van de poort van Ishtar (Babylonië), de vissershuisjes van Burano, de houten tralies afgewisseld met felgekleurd sauswerk van Cubaanse huizen.

Naast kleur laat zij zich inspireren door architectuur, landschappen en oude culturen. de eerste jaren leidden deze inspiratiebronnen tot composities in potvormen, tegenwoordig komen er steeds meer bouwwerken uit haar vingers.

Altijd is zij op zoek naar voorwerpen om afdrukken in de klei te maken. Eeuwenoude rolzegels uit Mesopotamië zijn hiervan het mooiste voorbeeld. Iedere millimeter wordt zorgvuldig behandeld. De compositie van de kleur, de spanning, de afwerking.

De gebruikte techniek paperclay vereist veel geduld. Ze rolt plakken klei uit waarop drukken worden gemaakt. Daarna worden de plakken gekleurd met pigmenten. van deze plakken klei worden reepjes, lapjes en stukjes gesneden waarmee het werk langzaam wordt opgebouwd. Het object is in gedroogde staat het kwetsbaarst. Het papier in de klei (paperclay) geeft dan extra stevigheid.

Jeroen Lücker

De aanzet tot de geëxposeerde reeks schilderijen is in eerste instantie verwondering en verbijstering die ik aantrof op mijn reizen door China en Afrika bij vooral kinderen die soms voor het eerst blanke westerse mensen zagen. Daar heb ik toen in de jaren tachtig reeds een serie schilderijen over gemaakt. Maar nu overviel mij diezelfde verwondering over de broeierige sfeer die sinds nine-eleven over de wereld hangt, de sfeer die Henri Miller zo mooi in zijn boek De kolossos van Marousi beschrijft, over de onontkoombaarheid van de tweede wereldoorlog. Deze reeks schilderijen, Faces genaamd, zijn gezichten of delen van gezichten, soms ontleend aan voor iedereen bekende beelden of schilderijen, die refereren aan deze verwondering en verbijstering, míjn verwondering misschien over de mensen van nu. De vormen van de gezichten op de schilderijen worden slechts uitgebeeld door zwart-wit kranten gedrukt in witte olieverf, waarbij soms de beeltenis of tekst van de in de olieverf transparant geworden krant bijdraagt aan de inhoud van het schilderij.

Expositie oktober 2007 in gemeentehuis Expositie oktober 2007 in gemeentehuis

Expositie oktober 2007 in gemeentehuis