Gemeente Valkenswaard

gemeenten in Zuidoost-Brabant als eerste gecertificeerd

Elf gemeenten in Zuidoost-Brabant als eerste gecertificeerd

Vanaf 1 januari 2008 worden eigenaren van gebouwen en particuliere woningen verplicht om bij een onroerend goed transactie een Energieprestatiecertificaat te overleggen. Zo wordt het energieverbruik van een pand goed inzichtelijk. Elf gemeenten in Zuidoost-Brabant ') hebben, vooruitlopend op deze regeling, hun gebouwen al laten certificeren. Daarmee zijn zij de eersten in Nederland. Ook de gemeente Valkenswaard in de persoon van wethouder A. van Hedel ontving tijdens een bijeenkomst in Bladel op 27 september een energiecertificaat uit handen van de directeur van RWE Energy Services.

Energiecertificaat
Eigenaren van gebouwen en particuliere woningen zijn vanaf 1 januari 2008 verplicht een Energieprestatiecertificaat in bezit te hebben. Wanneer een koop of een verkoop gedaan wordt, krijgen partijen zo onmiddellijk inzicht in het energieverbruik van de woning of het gebouw. De 11 gemeenten in Zuidoost-Brabant hebben 130 gebouwen laten labelen om het energiegebruik te meten. Dit is niet zonder slag of stoot gegaan. De heer H. Cox van het Ministerie van VROM noemde de 11 gemeenten "echte kopmannen, die de wind van voren hebben gehad omdat niemand hen nog op deze manier is voorgegaan".

Al vanaf het begin van de politieke discussie hebben 11 Brabantse gemeenten de eigen verantwoordelijkheid genomen en via SRE Milieudienst in totaal 130 gemeentelijke gebouwen in hun gemeente laten onderzoeken op energiegebruik. Energy Services van RWE Energy Nederland heeft dit onderzoek verricht. De gemeenten tonen met dit initiatief aan dat zijn hun voorbeeldfunctie op het gebied van klimaatbeleid en energiebesparing zeer serieus nemen. Dit jaar starten nog eens tien gemeenten in de regio met het certificeren van hun gebouwen.


---

') De betreffende gemeenten zijn Asten, Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Geldrop-Mierlo, Laarbeek, Oirschot, Reusel-De Mierden, Valkenswaard en Waalre