Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Extra ondersteuning voor MBO

Scholen blijven de baas

Extra ondersteuning voor MBO

Nijkerk, 3 oktober Goede leraren voor de klas, goede roosters en goede begeleiding. Deze fundamenten zijn essentieel bij de vernieuwing van het mbo. Dat betoogde staatssecretaris Marja van Bijsterveldt gisteren bij de opening van CompetentCity. Een vernieuwd procesmanagement MBO 2010 krijgt de taak scholen hierbij te ondersteunen. Maar, aldus Van Bijsterveldt: Scholen blijven de baas.

Bijna 2.000 docenten, praktijkbegeleiders en werkgevers kwamen gisteren in Nijkerk bijeen om ervaringen met competentiegericht beroepsonderwijs met elkaar te delen. De opening werd verricht door staatssecretaris Marja van Bijsterveldt, die hierbij haar visie op de toekomst van het mbo gaf. Eerst nam zij afscheid van procesmanager Peter Cras. Onder zijn leiding kwam de afgelopen jaren de basis onder het moderne beroepsonderwijs de kwalificatiestructuur tot stand. Het fundament is op orde, complimenteerde de staatssecretaris Cras.

2010
Daarna ging Van Bijsterveldt in op de toekomst. Scholen staan voor de taak de komende jaren het competentiegericht onderwijs goed in te voeren. Het procesmanagement MBO 2010 is onder leiding van Hans van Nieuwkerk verantwoordelijk voor de ondersteuning van de scholen. Daarvoor worden onder andere drie loodsen ingezet: bestuurders van scholen die rond drie cruciale themas de scholen extra gaan ondersteunen. Het gaat om Luc Verburgh van het Wellant College (thema bedrijfsvoering), Marc Veldhoven van ROC De Leijgraaf (thema inhoud) en Sarien Shkolnik van het Graafschap College (thema scholing van personeel). Hans van Nieuwkerk: MBO 2010 heeft één taak: scholen met vakmanschap ondersteunen bij de invoering van modern beroepsonderwijs.

EK onder 21
Een goed voorbeeld van modern beroepsonderwijs vormt het project EK onder 21 van het Nijmeegse ROC. Erica Terpstra, voorzitter van NOC*NSF, kreeg een brochure overhandigd, waarin het project uitgebreid is beschreven. Terpstra: Dit is een prachtige vorm van praktijkgericht onderwijs. Leerlingen leren ontzetten veel. Ik vind het knap dat docenten zich kwetsbaar durven opstellen door de goede en slechte ervaringen in deze brochure op te nemen. Daar kunnen andere scholen hun voordeel mee doen. Na de opening van de stad zwermden de bezoekers uit over het terrein. De 128 presentaties over vormen van competentiegericht onderwijs werden druk bezocht. Volgens een van de bezoekers was het aanbod overweldigend.

Een uitgebreid verslag van CompetentCity vindt u op www.mbo2010.nl