Gemeente Doetinchem

Abvakabo FNV en Gemeente Doetinchem in actie voor de zorg

Op 1 oktober hebben wethouder Otwin van Dijk en regiobestuurder van de AbvaKabo/FNV Jan Kramer een convenant getiteld Grote zorg over de zorg ondertekend. Het convenant vormt het startpunt voor een gezamenlijke actie van de twee bestuurders richting Den Haag.

Met de ondertekening van dit convenant slaan beide bestuurders de handen ineen om alles wat in hun beider macht ligt te ondernemen om de korting op het WMO budget vanuit het Rijk teniet te doen.

Zorgaanbieders luiden al enkele maanden de noodklok over de veranderende indicatie van huishoudelijke hulp waardoor beroepskrachten onder hun niveau werken. Als deze situatie zich doorzet leidt dat tot gedwongen ontslagen en hoge kosten. Ironisch genoeg dreigt er een nieuw gevaar. Het Rijk heeft aangekondigd dat gemeenten gekort worden op hun WMO budget. Voor Doetinchem zou het gaan om een korting van ruim 1,7 miljoen. Beide partijen vrezen dat de zorg waar mensen recht op hebben in het geding komt en dat gekwalificeerde medewerkers in de zorg op straat komen.

Van Dijk: Ik ben echt bezorgd over de kwaliteit van de zorg. Het is een onderwerp dat me persoonlijk raakt en ik voel me zeer verantwoordelijk voor de zorgbehoevenden in deze gemeente. De WMO operatie zou geen bezuinigingsoperatie zijn, is ons gemeenten beloofd. Dit lijkt echter nu toch wel degelijk het geval. Ik vind dit onacceptabel.

Jan Kramer: Staatssecretaris Bussemaker heeft eind maart 2007 afgesproken om op regionaal niveau de concrete gevolgen van de Wmo voor de arbeidsmarkt te inventariseren. Als partijen tot werkbare afspraken komen, dan is de staatssecretaris bereid om een financiële bijdrage te verlenen van 20 miljoen euro om bijvoorbeeld scholing deels te bekostigen. Hier wil ik haar graag aan houden.

Van Dijk en Kramer zorgen ervoor op korte termijn bij Bussemaker aan tafel te zitten.