Gemeente Winterswijk


Onderzoek naar woonwensen Winterswijkers

5 oktober 2007

Winterswijk - De belangrijkste verhuisreden van Winterswijkers is de behoefte aan een aangepaste woning. De vrijstaande woning is duidelijk favoriet bij de Winterswijkse bevolking. Opvallend is ook dat 28 procent graag in een appartement met lift wil wonen, terwijl op dit moment slechts 6 procent dit type woning heeft.

In het voorjaar van 2007 voerden Woningcorporatie De Woonplaats en de gemeente Winterswijk een woonwensenonderzoek onder de Winterswijkse bevolking uit. De enquête is onderdeel van een bredere studie naar de woonbehoefte in Winterswijk en bevat uitspraken over de woonwensen en woonbehoefte op de korte termijn. Het doel is antwoord te geven op de vraag wat de wensen van de inwoners van Winterswijk zijn ten aanzien van de woning en woonomgeving. In februari 2007 hebben 4000 huishoudens en 1500 jongeren tussen de 18 en 30 jaar een enquête ontvangen. De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in een rapportage.

Woonomgeving
De woonomgeving speelt een belangrijke rol bij de keuze van een nieuwe woning. De Winterswijker wil over het algemeen graag in een landelijk woonmilieu wonen. In het onderzoek is speciale aandacht besteed aan de doelgroepen starters en ouderen. Voor starters spelen met name de grootte en de prijs van de woning een grote rol bij de keuze voor een woning. Gebleken is dat veel ouderen op hogere leeftijd nog een verhuisstap maken. Verminderde mobiliteit speelt hierbij een belangrijke rol. Het appartement met lift is het meest gevraagde woningtype onder ouderen.

Visie op wonen
De resultaten van het Woonwensenonderzoek vormen de basis voor de nieuwe gemeentelijke woonvisie waarmee in het najaar van 2007 gestart wordt. Woningcorporatie De Woonplaats gebruikt de resultaten om het woningaanbod nog beter op de vraag van de huurders af te stemmen.