Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 5 juni 2007

Workshops in Nederlands Steendrukmuseum

Het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard profileert zich als een levend museum. Dat houdt in dat naast het bekijken van vele getoonde objecten die met de steendruk te maken hebben er ook regelmatig iets te doen is. Een voorbeeld daarvan zijn de workshops en demonstraties steendrukken voor zowel particulieren als scholieren. Workshops worden jaarlijks op vier vaste data gegeven. Zo kon onlangs nog in het eigen museumatelier een groep dagcursisten uit het hele land kennismaken met het steendrukken.

Het dagprogramma van een workshop bestaat uit een toegankelijke uitleg over het procédé steendruk, het slijpen van de steen en vervolgens het tekenen op de steen. En nee, hiervoor hoeft men beslist niet te zijn afgestudeerd aan de academie! Vervolgens wordt de steen drukklaar gemaakt zodat men na de lunch kan gaan steendrukken. Maar voor het zo ver is vertellen de cursusleiders eerst nog het nodige over de diverse soorten handpersen en papier. Tussentijds is er volop ruimte om kennis te nemen van de museumcollectie die in soort en omvang uniek in de wereld mag worden genoemd. Na afloop mag de cursist vanzelfsprekend een aantal gemaakte steendrukken meenemen. De cursusprijs incl. alle materialen, papier, syllabus, lunch en drankje bedraagt E 45,00 p.p. Tijdig aanmelden is het devies, want de belangstelling is groot. De komende workshops zijn gepland op zaterdag 6 oktober en 17 november. Overigens onderzoekt het museum graag de mogelijkheid voor bijvoorbeeld schilderclubs of kleine organisaties om ook op andere data een workshop te organiseren.

Ook kent het museum voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs een lesprogramma waarbij de leerlingen eerst op school een tekening op steen brengen die dan vervolgens in het eigen museumatelier met hen afgedrukt wordt. Een korte film en rondleiding maakt dan eveneens deel uit van het programma. Het Nederlands Steendrukmuseum is verheugd dat steeds meer scholen deze geboden mogelijkheid ontdekken. Voor de meeste scholieren gaat dan ook meestal een nieuwe wereld open! Ook van deze geboden mogelijkheid wordt steeds vaker gebruik gemaakt.

Informatie over de workshops, rondleidingen en drukdemo's is te vinden op www.steendrukmuseum.nl of op te vragen via (040) 204 98 41. Het Nederlands Steendrukmuseum is te vinden in het CAROLUS Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur Entreeprijs: t/m 14 jaar E 2,50; 15 t/m 64 jaar E 3,00 en vanaf 65 jaar en CJP E 2,50.



Ingezonden persbericht