Ingezonden persbericht


Pers Embargo tot 00.01 uur op 6 oktober 2007.

Ecological Debt Day: 6 oktober 2007

Elk jaar wordt de aarde eerder te klein

6 oktober, Boxtel Het Global Footprint Network in Oakland, USA, heeft 6 oktober 2007 uitgeroepen tot Ecological Debt Day de dag waarop de mensheid reeds alle hulpbronnen heeft geconsumeerd die de aarde dit jaar zal produceren.

Gegevens van het Global Footprint Network en de New Economics Foundation in London tonen aan dat sinds ongeveer 1987 de Mondiale Voetafdruk van alle wereldburgers samen groter is dan de aarde duurzaam kan bieden, en de ecologische schuld is elk jaar erna verder opgelopen. In 1996 gebruikte de mensheid 15 procent meer hulpbronnen dan de aarde kon opbrengen, waardoor Eco Debt Day toen nog in november viel. Nu valt die dag op 6 oktober omdat de schuld is opgelopen tot 30 procent.

Elk jaar wordt de aarde dus eerder te klein, veroorzaakt door het grote aantal wereldbewoners en de sterk toegenomen consumptie. De groei van de economieën in landen als China, Brazilië en India zorgen voor een versnelling van het proces. Als we zo doorgaan, dan hebben we in 2050 twee aardes nodig.

Net zoals meer geld uitgeven dan je op de bank hebt, leidt tot een financiële schuld, zo leidt meer gebruiken dan de aarde in een jaar kan opbrengen tot het oplopen van de ecologische schuld. Dit kan korte tijd nog redelijk goed gaan, maar uiteindelijk leidt het tot ernstige vervuiling en uitputting van de cruciale hulpbronnen, waarop onze economie gebaseerd is.

Een van de meest opvallende gevolgen van de mondiale ecologische schuld is de klimaatverandering, maar ook overbevissing, afname van de biodiversiteit, ontbossing en verlies van bodemvruchtbaarheid zijn de indicaties van de opgelopen schuld.

De berekening van Eco Debt Day is gebaseerd op het model van de Mondiale Voetafdruk. Het meest recente overzicht van de boekhoudkundige situatie van de aarde is te vinden in het Living Planet Report 2006 van het Wereld Natuur Fonds en het Global Footprint Network (www.footprintnetwork.org ). Daarin staan de voetafdrukken van 148 landen. Vorig jaar zijn er twee Nederlandse boeken verschenen over de Mondiale Voetafdruk. Zie www.janjuffermans.nl voor het gratis downloaden van een van die boeken.

De Kleine Aarde in Boxtel gebruikt het model van de Mondiale Voetafdruk sinds 1998. In het Ecopark en het magazine van De Kleine Aarde is alles erop gericht mensen inspiratie en informatie te geven voor het mooier maken van hun Mondiale Voetafdruk. Dat kan prima via duurzame voeding, anders bouwen en wonen, maar bijvoorbeeld ook door van zonne- en wind-energie gebruik te maken. De Kleine Aarde verzorgt tevens lezingen over het model van de Mondiale Voetafdruk en de vele toepassingsmogelijkheden. Zie voor meer informatie de site www.dekleineaarde.nl .

Meer informatie: De Kleine Aarde, Jan Juffermans, tel. 0411-684921 (werk), -676885 (prive) of via j.juffermans@dekleineaarde.nl .

Voor de pers is een Engelstalige 'Media Backgrounder' over EcoDebt Day beschikbaar.