Amnesty organiseert `Global Day of Action for Myanmar/Birma'


Zaterdag demonstraties in o.a. Rotterdam, Groningen en Diemen
GRONINGEN, DIEMEN, ROTTERDAM, 20071005 -- Aanstaande zaterdag 6 oktober is de 'Global Day of Action for Myanmar/Birma'. Het is de tweede keer dat Amnesty International wereldwijd demonstreert tegen het geweld en de mensenrechtenschendingen in Myanmar. Ook Amnesty Nederland doet mee aan de actie en organiseert demonstraties in Rotterdam, Diemen en Groningen. Vorige week protesteerden duizenden mensen in o.a. USA, Japan, Thailand, Hong Kong, België, Zuid Korea, Frankrijk, Nederland en UK tegen het geweld en de mensenrechtenschendingen in Myanmar.

Amnesty maakt zich ernstige zorgen over de mensenrechtensituatie in Birma en vreest dat de gearresteerde demonstranten slecht behandeld en/of gemarteld worden. Amnesty roept op tot onmiddellijke vrijlating van de burgers die gearresteerd zijn vanwege deelname aan de protesten en alle gewetensgevangenen. Daarnaast is het belangrijk dat de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten in Myanmar direct in het land wordt toegelaten. Ook moet de VN met de Birmese autoriteiten praten over de ernstige mensenrechtenschendingen in het land en moeten er concrete afspraken worden gemaakt voor verbetering van de mensenrechtensituatie. Amnesty dringt bij de VN-Veiligheidsraad aan op een wapenembargo voor Myanmar.

Mensenrechten in Myanmar

Amnesty is al jaren bezorgd over de mensenrechtensituatie in Myanmar. Meer dan 1160 politieke gevangenen worden vastgehouden in slechte omstandigheden. Marteling, mishandeling en andere wrede en vernederende behandelingen zijn gemeengoed, vooral tijdens verhoren en voorarrest. Daarnaast is er nog altijd geen eind gekomen aan het gebruik van kindsoldaten en dwangarbeid.

Tijd en locatie demonstraties in Nederland;
Rotterdam; Zaterdag 6 oktober om 10:35 uur
Melanchtoncollege Rotterdam, Teldersweg 90 - Schiebroek

Diemen; Zaterdag 6 oktober om 10:40 uur
Hoge School In Holland, Wildenborch 6 - Diemen

Groningen; Zaterdag 6 oktober om 10.45 uur.
't Vinkhuys, Diamantlaan 94 - Groningen

Demonstraties komende dagen in o.a. Londen, Brussel, Brisbane (Australië), Valencië en Pamplona; Voor een programma en update kunt u kijken op;

web.amnesty.org/pages/mmr-011007-news-eng#demo





Y. Hoogerwerf