De Melkweg

Rose
Zangeres van Kraak & Smaak met eigen stijl

Zaterdag 6 oktober ( Melkweg, Oude Zaal ( 21:00 uur ( E 9,00 + lidm

Rose Spearman bezit zonder twijfel één van de beter gepolijste stembanden van Nederland. Op zwoele, funky maar toch rauwe wijze weet de zangeres van Kraak & Smaak je op haar tweede album "Livin' It" tot op het eind te boeien.

Voor haar nieuwe album bleef Rose - letterlijk en figuurlijk - dicht bij huis. De songs zijn voor een groot deel in haar huiskamer opgenomen en die persoonlijke sfeer is hoorbaar én voelbaar. De nauwe samenwerking met toetsenist en levenspartner Sven Figee en producers Dutchflower en Roland Dirkse heeft een hechte verzameling soulsongs opgeleverd. Op Livin' It smelten twee werelden - oude soul en moderne invloeden - mooi samen in een stijl die typerend is voor Rose anno 2007. "Op mijn debuut liet ik me nog leiden door anderen. Dit keer heb ik veel meer vertrouwd op mijn eigen kunnen en mijn artistieke talent. Ik ben nu een betere songwriter en performer dan in het begin van mijn carrière. Daarnaast heb ik nu met mensen samengewerkt die mij door en door kennen en goed aanvoelen."

Op Livin' It is Rose teruggekeerd naar haar roots; er stroomt Afro-Amerikaans, Indiaans, Joods en Nederlands bloed door haar aderen. Rose komt ook nog eens uit een kunstzinnig nest; haar moeder is beeldend kunstenares en haar overleden vader was een Afro-Amerikaanse jazzmuzikant. "Ik ben opgegroeid met de muziek van Joan Armatrading, Aretha Franklin en Billie Holiday en daaruit heb ik mijn eigen stijl gedestilleerd zonder iets te kopiëren. Je hoort op deze plaat wel waar ik naar geluisterd heb en waar ik vandaan kom, maar het zijn toch vooral Rose liedjes." Livin' It is een popplaat met een flinke dosis soul, flarden blues en stevige funk. Op veel songs zijn Hammond en Wurlitzer toetsen gebruikt, wat het album een relaxte Motown vibe geeft die perfect past bij de warme zwoele vocalen van Rose.

Gelukkig maar dat Rose tot die conclusie is gekomen; Livin' It is een eerlijke, rauwe en organische plaat vol met strakke beats en een sterk live gevoel. Zoals ze zelf concludeert: "Alles klopt aan deze plaat. Hierop laat ik duidelijk zien wie ik ben. Dit is de echte Rose."

www.rose.nu
www.myspace.com/rosespearman