Ingezonden persbericht



3 Limburgse finalisten voor het Nederlandse Dansdagen Choreografieconcours 2007

Op zondag 30 september vond in een nagenoeg uitverkocht Derlon Theater in Maastricht de voorronde plaats van het Nederlandse Dansdagen Choreografie Concours 2007. Festival de Nederlandse Dansdagen organiseert dit concours in het kader van zijn 10 jarig bestaan. Dit concours vormt een platform en springplank voor lokaal dans- en choreografietalent; de winnaar van dit concours ontvangt budget om een nieuwe choreografie te maken die in de loop van 2008 zal worden gepresenteerd op een of meerdere belangrijke podia in de regio. Zij zullen in het creatieproces worden ondersteund door professionele coaches van 'Project Sally' (Stefan Ernst, Caroline Ribbers en Ronald Wintjens).

De jonge en zeer gedreven Limburgse choreografen presenteerden werk van hoog niveau. Juryleden Hedwig Verhoeven (directeur van het Munttheater in Weert), Georg Reischl (choreograaf bij het Scapino Ballet Rotterdam en de Forsythe Company) en Aline Barbou (dansconsulente bij Huis voor de Kunsten Limburg) prezen na afloop alle kandidaten en werden voor de moeilijke taak gesteld om uit de 6 inzendingen 3 stukken te selecteren voor de finale op zondagmiddag 7 oktober in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht (aanvang 14:30 u). De jury heeft onder andere gelet op eenheid van concept (in hoeverre thema, kostuums, muziek, belichting en dansmateriaal op elkaar waren afgestemd), dynamiek, originaliteit en kwaliteit. Uiteindelijk hebben zij besloten dat de choreografieën 'In Goede Aarde' (Selene Driessen), 'En Plein Publique' (Puck Graafland) en 'Room 904' (Marne van Opstal) door mogen naar de finale.

Selene Driessen werd door de jury geprezen voor de spannende opbouw van haar stuk. Puck Graafland oogstte lof voor haar goede muziekkeuze en de eenheid binnen haar choreografie. Bij Marne van Opstal vond de jury vooral de volwassen uitwerking van een complex thema bijzonder.

Op zondag 7 oktober zal dansrecensent Annette Embrechts (de Volkskrant) de jury komen versterken bij het kiezen van de winnaar. De finale van het concours wordt op zondagmiddag 7 oktober gepresenteerd in combinatie met de voorstelling 'Balls', een wervelende streetdance voorstelling van choreograaf Marco Gerris door zijn gezelschap 'ISH'.

Het Nederlandse Dansdagen Choreografie Concours 2007 is een samenwerkingsverband tussen festival de Nederlandse Dansdagen, Station Zuid en Huis voor de Kunsten Limburg.