Ingezonden persbericht


Nederlandse Dansdagen
Persbericht
7 oktober 2007

Finale Nederlandse Dansdagen Choreografie Concours 2007:

Vanmiddag is de jubileumeditie van festival de Nederlandse Dansdagen afgesloten met de bekendmaking van de winnaar van het Nederlandse Dansdagen Choreografie Concours 2007. Dit concours is dit jaar speciaal opgezet in het kader van het 10-jarig jubileum van de Nederlandse Dansdagen. Vorige week werd door een professionele jury (choreograaf Georg Reischl, theaterdirecteur Hedwig Verhoeven en dansconsulente Aline Barbou) een selectie gemaakt uit werk van zes jonge Limburgse choreografen. Voor de finale van vanmiddag werd deze jury aangevuld met Annette Embrechts, dansrecensent van de Volkskrant. Zij hebben besloten om de prijs uit te reiken aan Puck Graafland met haar stuk 'En Plein Publique': 'En Plein Publique is een pure, menselijke choreografie; doeltreffend in zijn eenvoud en op een grappige, originele wijze toegesneden op het thema 'wijkbewoners'. In deze choreografie toonde Puck een frisse kijk op de mogelijkheden van volksdans en groepsdans', aldus de jury.

De prijs bestaat uit budget voor een choreografie, een professioneel coachingstraject en de mogelijkheid om het nieuwe stuk op te voeren tijdens een nieuw dansfestival in Heerlen.

Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2007: Tijdens het festival werd de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2007, een geldbedrag van 12.000 euro beschikbaar gesteld door de Gemeente Maastricht, uitgereikt aan de jonge choreografe Monique Duurvoort. Zij kan dit geldbedrag inzetten bij een voor een nieuwe voorstelling (voor onderzoek, decor, video, kostuums, of andere onderdelen van de creatie). Het bijzondere aan Monique Duurvoort is dat zij niet alleen een glansrijke carrière achter de rug heeft als balletdanseres bij Het Nationale Ballet, maar inmiddels ook een autoriteit is op het gebied van hiphop, breakdance en andere stijlen. In haar werk vermengt zij de academische danstaal met deze urban dansstijlen. Haar onderzoek naar deze vermenging is spannend en actueel. Zij is gedreven, heeft een eigen stijl en heeft oog voor detail. Zij is een jonge, interessante choreografe die volgens de commissie een steuntje in de rug verdient.

Dhr. A.G.J.M. Rombouts wordt nieuwe voorzitter van het bestuur van de Nederlandse Dansdagen:
Dhr. A.G.J.M. Rombouts wordt de nieuwe voorzitter van het bestuur van de Nederlandse Dansdagen. Hij neemt het voorzitterschap over van dhr. Geert Dales (aantredend voorzitter van het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten+). Dhr. Rombouts is de huidige burgemeester van Den Bosch. Daarnaast is hij onder andere voorzitter van de Stichting Kunst en Openbare Ruimte.


---

Meer informatie via info@nederlandsedansdagen.nl of bij Klaas Backx op 06-41250026