European Union



IP/07/1072

Brussel, 11 juli 2007

MAKE IT HAPPEN: schrijf nu in voor de open dagen van de Europese regio's en steden van 8 tot 11 oktober in Brussel

Schrijf nu in om zeker te zijn van een plaatsje op OPEN DAYS 2007 - de Europese week van regio's en steden die van 8 tot 11 oktober in Brussel plaatsvindt. De vijfde editie heeft als thema MAKING IT HAPPEN - Regions and Cities deliver Growth and Jobs ("Nu moet het gebeuren - de regio's zorgen voor groei en banen") en is groter dan ooit tevoren: 212 regio's en steden uit 33 landen, waaronder 36 steden of stadsregio's en 16 Europese hoofdsteden, doen mee. OPEN DAYS wordt georganiseerd door het Comité van de Regio's en het Directoraat-generaal Regionaal beleid van de Europese Commissie en is een trefpunt voor EU-besluitvormers, nationale, lokale en regionale politici, beleidsdeskundigen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de bankwereld en maatschappelijke organisaties. De organisatoren verwachten meer dan 5000 deelnemers voor 150 seminars en workshops.

"Deze week staat voor het Europa van resultaten waar wij samen aan werken", aldus Commissievoorzitter José Manuel Barroso. "Ik ben overtuigd van de vitale rol die de regionale en lokale overheden spelen om de Europese burgers beter bewust te maken van wat Europa voor hen betekent. Wij kunnen hun tastbare resultaten en oplossingen bieden. Daarom hebben we deze editie "MAKING IT HAPPEN: regions deliver growth and jobs" genoemd. Dat zegt alles. Ik hoop dat het een groot succes wordt."

Commissaris voor regionaal beleid Danuta Hübner verklaarde: "Net als de vorige jaren brengt OPEN DAYS 2007 deskundigen op EU-, nationaal, regionaal en plaatselijk niveau bij elkaar om te praten over regionale ontwikkeling, nieuwe ideeën aan te dragen en na te gaan hoe wij de uitvoering kunnen verbeteren. Ik kijk uit naar deze gelegenheid om regionale beleidsdeskundigen en mensen uit de praktijk te ontmoeten en inspiratie op te doen over hoe wij ons doel, de levensstandaard in alle Europese regio's en steden verbeteren, naderbij kunnen brengen."

Volgens Michel Delebarre, voorzitter van het Comité van de Regio's, burgemeester van het Franse Duinkerken en parlementslid, "zijn de OPEN DAYS sinds hun start in 2003 een uniek Europees platform geworden voor communicatie, discussie en netwerken tussen regio's en andere betrokkenen op het gebied van regionaal en cohesiebeleid. Nu moet het gebeuren in regio's die niet alleen beter concurreren, maar elkaar ook beter ondersteunen, waar wij zowel de overheid als de particuliere sector kansen kunnen bieden om iets te ondernemen."

Het thema MAKING IT HAPPEN van deze OPEN DAYS past bij de start van 450 nieuwe nationale, regionale en grensoverschrijdende ontwikkelingsprogramma's en een investering van 500 miljard overheids- en particulier geld over de volgende zeven jaar. De OPEN DAYS-seminars zijn rond vijf thema's gegroepeerd:
* Investeerders aantrekken: regio's en steden tonen hoe je dit kan doen;

* Nabijheid is belangrijk: clusters en regionale ontwikkeling;
* Verantwoord investeren: publiek-private partnerschappen en financiële engineering;

* Grenzen overschrijden: netwerken en best practices ter ondersteuning van groei en werkgelegenheid;
* Resultaten controleren: hoe worden de nieuwe programma's uitgevoerd?

Naast het programma in Brussel zullen de lokale en regionale overheden gedurende de hele maand oktober zo'n 100 plaatselijke OPEN DAYS-evenementen organiseren. Voor het eerst is ook de internationale dimensie van regionaal beleid zichtbaar, via de deelname van ministers en vertegenwoordigers van regio's uit China, Rusland en Brazilië en van deskundigen uit niet-EU-landen en internationale instanties.

Na de geslaagde start in 2006 organiseert het Comité van de Regio's ook dit jaar het Investors' Café, dat overheids- en particuliere partners bij elkaar brengt in zeven thema-"dorpen" over vervoer, energie, milieu, de kennismaatschappij, gezondheid, onderzoek en innovatie en financiële engineering. Het is niet alleen een echt café, maar biedt ook onderdak aan 50 hiermee samenhangende seminars en workshops, alsmede een tv-studio. Nadere inlichtingen en inschrijvingen:

www.opendays.europa.eu
Nadere inlichtingen over het Europees regionaal beleid zijn te vinden op:

http://ec.europa.eu/regional_policy/index_en.htm