Ministerie van Financiën

Agenda Ecofin 8 en 9 oktober 2007
Overig | 27-09-2007 | nr BFB07-1558

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum
Uw brief (Kenmerk)
Ons kenmerk

27 september 2007
BFB/2007-1558M

Onderwerp

Toezending geannoteerde agenda voor de Eurogroep en Ecofin van 8 en 9 oktober 2007

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de geannoteerde agenda voor de Eurogroep en Ecofin van 8 en 9 oktober 2007 te Luxemburg.

Het is mogelijk dat nog punten worden toegevoegd aan de agenda of dat bepaalde onderwerpen worden afgevoerd of worden uitgesteld tot de volgende vergadering.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos

Geannoteerde agenda Eurogroep en informele Ecofin 8 en 9 oktober 2007 te Luxemburg

Ontwikkelingen economische en financiële situatie

Document: Trade performance and structural competitiveness developments, including sensitivity to exchange rate volatility A
ard van bespreking: bespreking

Besluitvormingsprocedure: n.v.t.
T
oelichting:
De Eurogroep zal de economische situatie en vooruitzichten bespreken. Recent heeft de Europese Commissie haar nieuwste voorspellingen gepubliceerd. De belangrijkste boodschappen zijn dat de Commissie de economische groei licht neerwaarts heeft bijgesteld en dat een neerwaarts risico bestaat door de turbulentie op de financiële markten. Dit komt overeen met de verwachtingen van de OESO en het IMF. Net als deze instituties meent de Commissie dat het te vroeg is om de exacte impact van de turbulentie in te schatten. De economische fundamenten zijn volgens de Commissie sterk. De economische groei in het eurogebied komt met 2,5% in 2007 slechts 0,1 procentpunt lager uit dan in de lentevoorspellingen.

De economische groei in Nederland in het tweede kwartaal viel met name door lagere gasproductie tegen (economische groei +0,2% kwartaal-op-kwartaal). In 2007 zal de groei volgens de Commissie uitkomen op 2,5%, dit is 0,3 procentpunt lager dan in de lente werd voorspeld. De inflatie in Nederland zal volgens de Commissie beperkt blijven door de geringe stijging van de gereguleerde huren en de verwachte stabilisatie van de energieprijzen rond het huidige niveau. De problemen op de financiële markten zitten momenteel vooral op de interbancaire markt. Door de onzekerheid op de geldmarkt zijn banken erg huiverig om onderling geld uit te lenen. De meeste aandelenmarkten zijn ten opzichte van het dal in de crisis weer gestegen, onder andere als gevolg van het monetaire beleid van centrale banken wereldwijd. De afgelopen dagen heeft een aantal Amerikaanse zakenbanken hun 3e kwartaalcijfers gepubliceerd. Deze cijfers geven een eerste indruk welke verliezen de banken geleden hebben a.g.v. de turbulentie op de financiële markten. In het algemeen vallen de resultaten mee. Niettemin betreft het een momentopname en blijft de komende tijd onzekerheid bestaan.

Tijdens de afgelopen informele Ecofin in september heeft Nederland aangedrongen op een rapport om mogelijke lessen te trekken uit de recente onrust. Hierin zal aandacht worden besteed aan het verbeteren van transparantie inzake complexe financiële instrumenten als ook aan risicomanagement en de rol van kredietbeoordelaars. Nederland wacht de uitkomsten van deze studie af alvorens uitspraken te doen over specifieke lessen.

Buitensporig Tekort Procedure Verenigd Koninkrijk
Document: Commission Recommendation for a Council abrogating Decision 2006/125/EC on the existence of an excessive deficit in the United Kingdom Aard bespreking: Bespreking met het oog op aanneming Raadsbesluit Besluitvormingsprocedure: Gekwalificeerde meerderheid Toelichting:
Kerncijfers Verenigd Koninkrijk
2004/05
2005/2006
2006/07
2007/08
2008/09
Reële BBP-groei
2.9

1.9

2.9
2.7
2.4
EMU-saldo

-3.4

-3.2

-2.7

-2.6

-2.4
Structureel EMU-saldo

-3.5

-3.3

-2.6

-2.4

-2.1
EMU-schuldquote
39.6
41.6
42.5
43.3
43.9
Bron: Voorjaarsvoorspellingen 2007, cijfers op financieel jaarbasis.

De Ecofin zal op basis van artikel 104.12 stemmen over een voorstel van de Commissie tot abrogatie van de buitensporig tekortprocedure voor het Verenigd Koninkrijk. De Commissie heeft een voorstel ingediend tot abrogatie van de Raadsbeslissing dat er een buitensporig tekort bestaat in het Verenigd Koninkrijk. De deadline voor het Verenigd Koninkrijk om het buitensporige tekort te corrigeren was het financiële jaar 2006/2007. Het begrotingstekort is met een tekort van 2.7% in het financiële jaar 2006/07 gecorrigeerd. Daarnaast is de structurele tekortverbetering in het financiële jaar 2006/07 met 0,7% ruim boven de gevraagde 0,5% structurele tekortverbetering. Sinds het financiële jaar 2004/2005 heeft zowel het nominale als het structurele tekort elk jaar een verbetering laten zien en is de voorspelling voor de komende jaren dat deze lijn zich voortzet. Het tekort is zodoende op een geloofwaardige manier gecorrigeerd. De Commissie legt daarom een aanbeveling voor aan de Ecofin Raad om te besluiten conform artikel 104(12) EG-Verdrag de buitensporig tekortprocedure te abrogeren.

Buitensporig Tekort Procedure Tsjechië
Document: Council recommendation on the Czech republic with a view to bringing an end to the situation of an excessive government deficit (application of Article 104(7) of the Treaty). Aard bespreking: Bespreking met het oog op aanneming Raadsbesluit Besluitvormingsprocedure: Gekwalificeerde meerderheid. Toelichting: De Ecofin zal op basis van artikel 104(7) van het EG-verdrag besluiten over een nieuwe aanbeveling aan Tsjechië. De nieuwe aanbeveling volgt op het besluit van de Ecofin Raad in juli jongstleden om onder artikel 104(8) van het EG-verdrag een nieuwe stap in de buitensporig tekortprocedure te nemen. Voor lidstaten die de euro niet ingevoerd hebben, is artikel 104.8 de meest vergaande stap in de buitensporig tekortprocedure.

Tsjechië moet het buitensporig tekort in 2008 hebben gecorrigeerd. De ramingen voor 2007 laten een verslechtering van het nominale en structurele begrotingssaldo zien ten opzichte van deze saldi in 2006. Tsjechië heeft al consoliderende maatregelen genomen, maar deze zullen naar verwachting onvoldoende effect sorteren om het buitensporig tekort op tijd te corrigeren. 2
De aanbeveling luidt dat Tsjechië de verslechtering van het begrotingstekort in 2007 beperkt, zodat het buitensporig tekort in 2008 wordt gecorrigeerd. Tevens moet Tsjechië de consolidatie van het structureel tekort voortzetten, ten einde de middellange termijndoelstelling te halen.

Kerncijfers Tsjechië
2004
2005
2006
2007
2008
Reële BBP-groei

4,2
6,1
6,1
4,9
4,9
EMU-saldo

-2,9
3,5

-2,9

-3,9

-3,6
Structureel EMU-saldo

-1,2

-2,0

-2,8

-4,1

-3,8
EMU-schuldquote
30,7
30,4
30,4
30,6
30,9
Bron: Voorjaarsvoorspellingen 2007.

Preventieve arm van het Stabiliteits- en Groeipact Document: Concept-Raadsconclusies: Ensuring the effectiveness of the preventive arm of the SGP Aard bespreking: Aannemen Raadsconclusies
Besluitvormingsprocedure: Gekwalificeerde meerderheid Toelichting:
De Ecofin Raad zal opnieuw (in navolging van de Ecofin van juli jl.) spreken over versterking van de preventieve arm van het Stabiliteits- en Groeipact naar aanleiding van het verschijnen van het Commissierapport Public Finances in EMU - 2007 (ook wel het Public Finance Report genoemd) op 13 juni. In de Commissiemededeling die het Public Finance Report begeleidde, werd een aantal voorstellen gedaan om de preventieve arm van het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) te versterken. Tijdens de Ecofin van juli zijn deze voorstellen besproken. Aan de hand van deze discussie liggen nu concept raadsconclusies voor in de Ecofin. In de concept-raadsconclusies wordt niet gesproken over kwaliteit van de overheidsfinanciën.

Hierbij wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om bij dit agendapunt in te gaan op een recente vraag met betrekking tot openbare financiën van uw Kamer. Tijdens het Algemeen Overleg over de Ecofin van 13 september jl. heeft uw Kamer geïnformeerd naar de gevolgen van de beslissing van Eurostat met betrekking tot belastingclaims. Zoals Eurostat in haar persbericht van 25 juni 2007 (88/2007) heeft aangegeven gaat het in haar beslissing om 'securitisation operations', ofwel het overdragen van eigendomsrechten van financiële of niet-financiële bezittingen van de overheid naar een andere partij, waarbij die andere partij de overheid compenseert. De beslissing houdt in dat met ingang van 1 januari 2007 dergelijke operaties worden gezien als lenen door de overheid. Dit geldt bijvoorbeeld voor die gevallen waar de overheid belastingclaims verkoopt (of het recht op de opbrengsten hiervan) en op die manier het tekort (als dat er is) positief beïnvloedt. Door het behandelen van dergelijke transacties als leningen, kan het saldo niet meer positief beïnvloed worden (leningen worden immers gezien als financiële transacties en die lopen niet mee in de berekeningen van het EMU-saldo). Het besluit heeft geen gevolgen voor Nederland, omdat dergelijke transacties niet plaatsvinden. Het is nog niet precies bekend wat de gevolgen zullen zijn voor de begrotingscijfers voor de afzonderlijke lidstaten in 2007, maar mogelijk zullen de Belgische tekortcijfers van dit jaar

hierdoor beïnvloed worden. De cijfers van de jaren voor 2007 hoeven op basis van dit besluit niet aangepast te worden.

Kwaliteit van de overheidsfinanciën
Document: Concept-Raadsconclusies: Quality of Public Finances: the modernisation of public administration Aard bespreking: Aannemen Raadsconclusies
Besluitvormingsprocedure: Gekwalificeerde meerderheid Toelichting:
Tijdens de informele Ecofin in september jongstleden is een vervolg gegeven aan de eerdere discussies in april en juni jongstleden omtrent de kwaliteit van de overheidsfinanciën. Deze Ecofin Raad zal hierover conclusies aannemen. Specifiek is tijdens deze informele Ecofin ingegaan op het vergroten van de efficiëntie van de publieke sector. Het openbaar bestuur heeft een belangrijke invloed op de effectiviteit van publieke uitgaven. Empirisch onderzoek geeft aan dat een moderne en efficiënte publieke sector kan bijdragen aan de productiviteit en groei van een land. De ministers hebben tijdens de informele Ecofin met elkaar gedeeld dat het vergroten van efficiëntie van de publieke sector een bijdrage kan leveren aan productiviteit en groei. Daarnaast is afgesproken dat via het uitwisselen van best practices landen van elkaar kunnen leren. In de conclusies komen deze aspecten naar voren.

Better Regulation
document: Concept-Raadsconclusies: Progress Report "Reducing Administrative Burdens in the EU" aard bespreking: Aannemen raadsconclusies
besluitvormingsprocedure: Unanimiteit
toelichting:
In de Ecofin Raad liggen op basis van het Progress Report "Reducing Administrative Burdens in the EU" concept-raadsconclusies voor. Nederland verwelkomt in algemene zin de voorliggende raadsconclusies als versterking van het Europese actieprogramma om de administratieve lasten voor het bedrijfsleven met 25% terug te dringen. De Commissie is op de goede weg maar aanvullende reductievoorstellen die op nationaal niveau tot merkbare resultaten leiden, zijn nodig.

Flexicurity
Document: Concept-Raadsconclusies over Commissiemededeling Towards Common Principles of Flexicurity: More and Better jobs through Flexibility and Security Aard bespreking: Besluitvorming
Besluitvormingsprocedure: Gekwalificeerde meerderheid Toelichting:
Ontwikkelingen zoals globalisering en de vergrijzing bieden zowel kansen als uitdagingen voor de Europese economieën. Het realiseren van zowel flexibiliteit als zekerheid kan nuttig zijn om de internationale concurrentiepositie van een land te verbeteren.

De onder flexicurity vallende thema's zoals scholing en aanpassingsvermogen van werknemers en arbeidsmarkten passen ook binnen het kader van de gecoördineerde strategie voor werkgelegenheid van Gemeenschap en lidstaten (art 125). Er is niet één standaard model van flexicurity dat alle lidstaten kunnen toepassen. Iedere lidstaat moet zijn eigen beleidsstrategie ontwikkelen. Om lidstaten hierbij te helpen heeft de Commissie een aantal gemeenschappelijke uitgangspunten opgesteld die het kader voor de lidstaten vormen.

Het is de bedoeling dat in de Ecofin Raadsconclusies worden opgesteld over flexicurity. Uiteindelijk doel is dat de Europese Raad eind 2007 gezamenlijke uitgangspunten over flexicurity aanneemt.

In de concept-Raadsconclusies komt naar voren dat de Ecofin de gemeenschappelijke flexicurity-uitgangspunten van de Commisie ondersteunt. Daarnaast nodigt de Raad het EPC en de Commissie uit om de implementatie van de flexicurity-strategieën van de lidstaten goed te monitoren binnen het kader van de Lissabon Strategie voor groei en banen.

EU-brede regelingen voor financiële stabiliteit.
Document: Concept-Raadsconclusies op basis van Report to the informal Ecofin: Next Steps in developing the EU arrangements for financial stability Aard bespreking: Besluitvorming
Besluitvormingsprocedure: Gekwalificeerde meerderheid Toelichting:
In de Ecofin liggen concept raadsconclusies voor over het ontwikkelen van EU-brede regelingen voor financiële stabiliteit en crisismanagement. Onder andere op basis van bevindingen die bij EU-brede crisismanagement oefening van april 2006 naar voren kwamen is tijdens de Ecofin van september 2006 het belang hiervan benadrukt. De toenemende integratie in de Europese financiële sector geeft aanleiding om de huidige regelingen en afspraken verder te ontwikkelen. In de concept raadsconclusies wordt besloten tot het uitbreiden van bestaande afspraken over samenwerking en informatie-uitwisseling met negen algemene principes voor management van een financiële crisis. Hierin is het verdelen van budgettaire lasten tussen betrokken lidstaten, die ontstaan bij steunverlening aan grensoverschrijdende financiële instellingen tijdens een crisis meegenomen. Door de maatregelen in de concept raadsconclusies zullen autoriteiten bij een mogelijke EU-brede financiële crisis effectiever kunnen opereren. Tevens bieden de maatregelen een basis voor het verder ontwikkelen van de EU-brede regelingen voor financiële stabiliteit en crisismanagement.

De ontwikkeling van bovengenoemde regelingen volgt niet uit de recente onrust op de financiële markten. Wel maken de recente ontwikkelingen het belang van dergelijke regelingen duidelijk

Clearing and Settlement
Document: Concept-Raadsconclusies
Aard bespreking: Aanname conclusies
Besluitvorming: Gekwalificeerde meerderheid
Toelichting:
Tijdens de informele Ecofin van september jongstleden heeft een strategisch debat over clearing en settlement plaatsgevonden. Clearing en settlement is het proces van afwikkelen van effectentransacties waarbij enerzijds de effecten aan de koper worden geleverd en anderzijds de verkoper zijn geld krijgt. Deze afwikkeling is nationaal efficiënt georganiseerd maar voor grensoverschrijdende effectentransacties niet. Dit kan totstandkoming van een interne Europese kapitaalmarkt bemoeilijken. Om de efficiëntie van clearing en settlement te verbeteren wordt in de EU aan verschillende aspecten van clearing en settlement gewerkt.

Ten eerste wordt door verschillende expertgroepen gewerkt aan het wegnemen van juridische, fiscale en marktbarrières zoals die zijn opgesomd in het zogenaamde Giovannini rapport. Ten tweede heeft de Commissie bij de sector aangedrongen op een gedragscode die beoogt de concurrentie te bevorderen tussen afwikkelinstellingen. Ten derde werkt de ECB aan een technisch platform dat de afwikkeling van effectentransacties in de EU voor alle (nationale) centrale effectendeposito's verzorgt, het zogenaamde Target 2 Securities. Ten slotte werkt het comité van Europese effectentoezichthouders tezamen met de ECB aan het opstellen van standaarden voor toezicht op afwikkelinstellingen.

De behandeling van dit onderwerp biedt de gelegenheid de vraag te beantwoorden van lid Irrgang tijdens het Algemeen Overleg informele Ecofin van 4 september jongstleden over Clearing en Settlement naar aanleiding van het Giovanni rapport van 2003. Dit rapport heeft betrekking op het wegnemen van juridische, fiscale en marktbarrières voor de integratie van grensoverschrijdend Clearing en Settlement. Derhalve is in de bijlage een brief toegevoegd met de beantwoording van de vraag.