Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Programma ZUID PAKT UIT! - WEEK

Van 8 tot en met 13 oktober wordt de eerste verjaardag van het Pact op Zuid tijdens de Zuid Pakt Uit! - week gevierd.

De deelgemeenten Feijenoord, IJsselmonde en Charlois, de gemeente Rotterdam en de woningcorporaties Woonbron, De Nieuwe Unie, Com.Wonen, Vestia en WBR vieren samen met de bewoners van Zuid en de rest van Rotterdam de eerste verjaardag van het Pact op Zuid.

De Zuid Pakt Uit! - week laat zien dat alle partners van het Pact op Zuid keihard werken aan de verbetering van Rotterdam-Zuid. De week is gevuld met opleveringen, ondertekeningen, openingen en eerste palen. Ook de beleidsmakers en bewoners van Noord en Zuid worden niet vergeten in het feestprogramma.

Maandag 8 oktober: Verkiezing van de Bouwvakker op Zuid Samen met het Bouwputtenfestival organiseert het Pact op Zuid de verkiezing van de Bouwvakker op Zuid. Vanaf maandag 8 oktober gaat een promotieteam langs alle bouwputten op Zuid, op zoek naar die ene bouwvakker met de X-factor. Vanaf 16 oktober kan het publiek zijn stem uitbrengen op www.gekoprotterdamzuid.nl of www.cic.rotterdam.nl. De winnaar ontvangt op woensdag 31 oktober een passende prijs, waarvan de collegas op de bouwplaats kunnen meegenieten

Maandag 8 oktober: Ondertekening overeenkomst Ondernemershuis Op Zuid komt een Ondernemershuis, waar bedrijven informatie kunnen krijgen over het starten van een nieuwe onderneming. De partners van het Ondernemershuis ondertekenen op maandag 8 oktober de samenwerkingsovereenkomst in het bijzijn van wethouder Schrijer en bestuurders van de deelgemeenten.

Dinsdag 9 oktober: Oplevering Schoolsportpleinen Kinderen op Zuid moeten in de gelegenheid worden gesteld meer te bewegen. En waar kan dat beter dan op het rond het schoolplein. Daarom komen er alleen al dit jaar vijf schoolsportpleinen bij. Op dinsdag 9 oktober wordt een schoolsportplein in Pendrecht en één in de Beverwaard opgeleverd. Bovendien treden ook de Schoolsportvereniging van beide Schoolsportvelden in werking. De wethouders Bolsius en Schrijer en de bestuurders van Charlois en IJsselmonde zijn daarbij aanwezig.

Woensdag 10 oktober: Eerste paal MFA De Wereld op Zuid Op Zuid worden de komende jaren vijf nieuwe zogenoemd Multi Functionele Accommodaties gebouwd. Dit zijn nieuwe scholen, waar veel meer gebeurt dan alleen lesgeven. Kinderen worden er na schooltijd opgevangen, er zijn sportvoorzieningen, soms ook een bibliotheek of een gezondheidscentrum. Wethouder Geluk verricht op woensdag 10 oktober een officiële handeling bij De Wereld op Zuid aan de Schere in Zuidwijk. Het doet dat samen met woningcorporaties Vestia.

Woensdag 10 oktober: Resultatendag
Een middag voor (deel)raadsleden, stakeholders, bewonersorganisaties en beleidsmakers, waarbij de resultaten van één jaar Pact op Zuid worden gepresenteerd en wordt teruggekeken op twee jaar Kansenzones. De deelnemers gaan Zuid aan den lijve ondervinden door deel te nemen aan de Resultatentours op Zuid. Daarbij staan de verschillende kanskaarten op Zuid, zoals het Stadionpark, MCRZ en het Hart van Zuid, centraal.

Woensdag 10 oktober: Presentatie groepsfotoproject Aan het einde van de middag vindt tijdens de Resultatendag de presentatie plaats van het unieke groepsfotoproject Oost West Zuid Best. In circa vijftig portretten gemaakt door Joop Reijngoud zijn inmiddels meer dan 1000 bewoners, ondernemers en werkers op Zuid vastgelegd. De komende maanden worden nog veel meer fotos gemaakt. Bij elkaar geven deze een prachtig beeld van de mensen die op Zuid wonen, werken en recreëren.

Woensdag 10 oktober: Ondertekening Convenant Norm op Zuid Alle scholen op Zuid ondertekenen met elkaar de Norm voor de Jeugd op Zuid, een standaard waaraan alle 17.000 leerlingen en scholieren op Zuid aan moeten voldoen. Dit betekent dat ze goed Nederlands spreken als ze de school verlaten, hun opleiding hebben afgemaakt en beschikken over voldoende sociale vaardigheden. Voor Nederland is het een unieke afspraak. Het convenant wordt ondertekend in het bijzijn van wethouder Geluk.

Woensdag 10 oktober: Uitzending TV Rijnmond over het Pact op Zuid Het programma Aanpakken van TV Rijnmond besteed s avonds aandacht aan de Creative Factory en de Norm op Zuid.

Donderdag 11 oktober: Afspraken met corporaties Wethouder Karakus ondertekent de afspraken die de gemeente Rotterdam heeft gemaakt met woningcorporaties De Nieuwe Unie, WBR en Woonbron. De afspraken hebben vooral betrekken op het opknappen van bestaande woningen.

Donderdag 11 oktober: Ondertekening kopers 169 kluswoningen Een groot aantal van de 169 kluswoningen bevindt zich op Zuid. De collectieve-klus-kopers van kluswoningen ondertekenen op donderdagavond 11 oktober een projectontwikkelingsovereenkomst. Vervolgens zal de laatste koper van de 169 kluswoningen een convenant ondertekenen met wethouder Karakus.

Donderdag 11 oktober: Housewarming party In de Roos Het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) viert met kersverse bewoners en andere betrokkenen de officiële oplevering van het nieuwbouwcomplex In de Roos in Bloemhof. Het is een van de eerste opleveringen in het actieprogramma van het Pact op Zuid en levert een belangrijke bijdrage aan de transformatie van Bloemhof naar een prachtwijk. Meer informatie: www.inderoos.info, www.voorberg.nl, www.wbr.nl.

Vrijdag 12 oktober: Eerste paal MCRZ
Burgemeester Opstelten slaat op vrijdagmiddag de eerste paal van het Medisch Centrum Rijnmond Zuid (MCRZ), dat naast Station Lombardijen zal verschijnen. Bij het ziekenhuis komt op een aantal vierkante meters dat zelfs de oppervlakte van Ikea Barendrecht overstijgt, tal van winkels, bedrijven en instellingen die aansluiten bij het ziekenhuis. Deze zogeheten zorgboulevard wordt dé plek in Rotterdam op gebied van gezondheid, zorg of welzijn. Meer informatie www.mcrz.nl.

Vrijdag 12 oktober: Reuma in beweging
Gezondheid is een belangrijk onderdeel van het Pact op Zuid. Er wordt veel geïnvesteerd in gezondheidscentra en bewegen. Om dat belang te onderstrepen verleent wethouder Kriens haar medewerking aan de Wereld Reuma Dag bij het MCRZ. Het centrale thema van die dag is small things matter, waarbij vooral aandacht wordt geschonken aan de belemmeringen en ontzeggingen in het dagelijks leven van de gemiddelde reumapatiënt.

Vrijdag 12 oktober: Kindercampus Pendrecht
Kinderen moeten in hun wijk veilig kunnen spelen en veilig naar school kunnen lopen of fietsen. Daarom wordt in Pendrecht begonnen met de Kindercampus. Dit is een herkenbare en veilig zone in de wijk, waar tussen 7.00 uur s morgens en 19.00 uur s avonds zowel voor ouders als voor kinderen allerlei activiteiten worden aangeboden. Na Pendrecht volgen nog de Tarwewijk en Lombardijen. Wethouder Geluk opent samen met Ed Goverde van de deelgemeente Charlois de kindercampus Pendrecht.

Vrijdag 12 oktober: Overhandiging cheque Theater Katendrecht Wethouder Kaya overhandigt op vrijdagavond aan theater Katendrecht een cheque van 150.000 om te beginnen met het proeftheater aan het Deliplein. Het echte theater opent zijn deuren in het theaterseizoen 2010-2011 in een loods aan de Steinweg. Begin 2008 opent het proeftheater de deuren. De initiatiefnemers kunnen op deze manier nu al de waarde van een eigen theater voor Katendrecht laten zien.

Vrijdag 12 oktober: De Grote Oversteek
Op vrijdagavond ontmoeten de logeerders uit Noord hun gastgezinnen van Rotterdam-Zuid. Op het Deliplein is een gezellig samenzijn met een hapje, drankje, muziek en gezelligheid. Daarna gaan logeerders en gastgezinnen op culinaire ontdekkingstocht. Vervolgens nemen de gastheren en -vrouwen hun logees mee naar huis om te verhalen, te slapen en de volgende dag te ontbijten. Gastheren, -vrouwen en gezinnen, kunnen zich opgeven bij info@onkruidenroos.nl - Linda, tel: 06 24253325 of Elke, tel: 06 11360660.

Zaterdag 13 oktober: Feest op het Afrikaanderplein Van 11.00 15.30 uur is het feest op het Afrikaanderplein. Optredens van jongeren uit Zuid, een informatiemarkt en theatrale acts. Bewoners van Zuid, werkers op zuid, kinderen, jongeren en ouderen vertellen voor de camera over hun alledaagse bezigheden op Zuid. Daarnaast worden nog groepsportretten gemaakt. Natuurlijk is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee en ontbreekt de I love RZ tas niet.

Zaterdag 13 oktober: Opening Hof van Charlois en de Compagnie Op zaterdag 13 oktober opent burgemeester Opstelten Het Hof van Charlois en restaurant De Compagnie. Ze zijn beiden gevestigd aan de Charloisse Kerksingel en hebben beiden gebruik gemaakt van Kansenzone-geld.

Zaterdag 13 oktober: Opening Bonn & Mees
Het voormalige poppodium het Berenei aan de Doklaan is met behulp van Kansenzone-geld verbouwd tot Grand Café Bonn & Mees. De wethouders Schrijer en Harbers zijn bij de opening van Bonn & Mees aanwezig.