Nederlandse Vereniging van Journalisten

CURSUS
DE LOKALE OVERHEID

De NVJ Academy organiseert in samenwerking met de VNG op maandag 8 oktober aanstaande in Den Haag een studiedag voor haar leden werkzaam in de dagbladsector, de omroepen (landelijk en regionaal) en fotografen en freelancers. De NVJ en de NVG constateren dat er een grote behoefte is aan specifieke kennis over de taken en bevoegdheden van het lokale bestuur. Dit komt mede door de decentralisatie van taken en veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving.

Programma

10.00 - 10.30 uur: Ontvangst in Nieuwspoort te Den Haag


10.30 - 11.00 uur: Welkom door Bianca Rootsaert namens de NVJ en korte introductie over de Vereniging van Nederlandse Gemeenten door Ralph Pans, voorzitter van de directieraad VNG


11.00 - 11.30 uur: presentatie over het rapport 'De eerste overheid' van de Commissie Gemeentewet en Grondwet door Jozias van Aartsen

Gemeenten weten wat er leeft onder de burgers. Gemeenten pakken concrete problemen aan, bedenken oplossingen en bieden overzicht. Waarom is de gemeente dan niet de eerste overheid?
De Commissie Gemeentewet en Grondwet onderzocht welke mogelijkheden er zijn om de gemeentelijke autonomie te versterken en differentiatie tussen gemeenten mogelijk te maken.
Om deze conclusies kracht bij te zetten en nader uit te werken doet de commissie acht voorstellen tot wijziging van de Grondwet, de Gemeentewet en de Financiële-verhoudingswet. Daarnaast stelt de commissie voor om een einde te maken aan de voorbehouden in het Europees Handvest inzake lokale autonomie.


11.30 - 11.45 uur: vragen


11.45 - 12.15 uur: presentatie decentralisatie van taken door Marian de Kleermaeker
De tijd dat 'Den Haag' uitsluitend bepaalde wat goed en slecht is voor de burger is al lang voorbij. Gemeenten hebben hun eigen specifieke beleidsterreinen en krijgen steeds meer taken toebedeeld. Prioriteiten en veranderende politieke inzichten bepalen wie welke verantwoordelijkheden heeft. Redelijk recent hebben de gemeenten een grote rol gekregen in de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De Kleermaeker legt uit hoe het nu precies zit.

12.15 - 12.30 uur: vragen

12.45 - 13.30 uur: LUNCH

13.30 - 14.15 uur: eerste ronde workshops *

14.15 - 14.30 uur: pauze

14.30 - 15.15 uur: tweede ronde workshops*

15.15 - 16.00 uur Actuele casus en discussie: (onderwerp zal aansluiten bij een nieuwsfeit van de voorafgaande week)


*Workshops: keuze uit:
Gemeentefinanciën
De financiële verhouding tussen Rijk en gemeenten, waaronder de voeding van het gemeentefonds, de Financiële-verhoudingswet en algemene versus specifieke uitkeringen. Deze workshop wordt gegeven door Ton Jacobs, Hoofd Expertisecentrum Gemeentefinancieen.

Ruimtelijke Ordening
Hoe werken de diverse bestuurslagen met elkaar samen? En welke ontwikkelingen zitten er aan te komen als de nieuwe Wet ruimtelijke 0rdening van kracht wordt. Deze workshop wordt gegeven door Niels Bots, beleidsmedewerker Wet ruimtelijke ordening en grondexploitatie.