Gemeente Leeuwarden



Minister van Ruimte en Milieu Jacqueline Cramer komt op 8 oktober naar Leeuwarden. Het werkbezoek aan Leeuwarden staat in het teken van energie, water en duurzame ruimtelijke ontwikkeling. De minister zal in de middag, samen met wethouder MilieuYvonne Bleize, Delta Oil officieel openen. Leeuwarden heeft dan het grootste duurzame tankstation van Europa binnen haar stadsgrens. Hier kunnen alle soorten brandstof getankt worden -alles onder één dak.. Variërend van de reguliere brandstoffen, tot biodiesel, bio-ethanol en aardgas. Op termijn kan hier ook biogas getankt worden afkomstig van de nabijgelegen biovergister van praktijkcentrum Nij Bosma Zathe, onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

Marga Waanders, wethouder Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken en Anita Andriesen, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening, verwelkomen de minister op Nij Bosma Zathe. Dit is een proefboerderij van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, waar onder andere mest, door middel van een vergister wordt omgezet naar bio-energie. Zowel voor een (toekomstige) woonwijk als voor brandstof voor auto's. Uniek in Nederland!

Er wordt ook gesproken over de toekomstplannen van Leeuwarden Zuidwest. Een ambitieus project, waar kwaliteit in ruimtelijke inrichting en duurzaamheid samen zullen gaan. Rijk, Provincie Fryslân en de gemeenten Leeuwarden, Menaldumadeel en Littenseradiel werken mee aan de totstandkoming van dit traject.

Leeuwarden stimuleert het rijden op duurzame brandstoffen, zoals aardgas. Inwoners en bedrijven uit de gemeente kunnen een subsidie van ¤ 1000,- krijgen als ze hun auto ombouwen of een nieuwe auto op aardgas, biogas, waterstof, PPO of bio-ethanol kopen. Daarnaast mogen ze een jaar lang gratis parkeren in de binnenstad.

Het bezoek aan Leeuwarden is onderdeel van een werkbezoek aan het Noorden.


---


Noot voor de redactie,