Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2007-524       |
|                                            |Arnhem|4 oktober 2007 |
|                                            |,     |               |
ACTIVITEITEN IN EN OM HET PROVINCIEHUIS
Periode 8 tot en met 17 oktober 2007

Maandag 8 oktober

. Gedeputeerde Keereweer is aanwezig de jaarlijkse Waterschapsdag dat in het teken staat van het thema 'Duurzaamheid'. De waterschappen moeten de komende jaren hun bestaan opnieuw wegen. Waar liggen de prioriteiten? De discussie rond klimaatverandering zal ervoor zorgen dat er vaker verantwoording wordt verlangd. (10.00 - 14.00 uur; Agora Schouwburg Lelystad, Agorabaan 12 in Lelystad)
. Gedeputeerde Keereweer houdt een toespraak tijdens de afscheidsbijeenkomst van de landinrichtingscommissie Harderwijk-Elburg en van de stuurgroep Hierdense Poort. De landinrichtingscommissie en stuurgroep gaan op in de nieuwe stuurgroep Harderwijk-Elburg. 's Avonds installeert gedeputeerde Keereweer de leden van de nieuwe stuurgroep tijdens de startbijeenkomst. Onder voorzitterschap van het waterschap Veluwe gaan de provincie Gelderland, de gemeenten Harderwijk, Elburg en Ermelo, LTO en Natuurmonumenten samenwerken bij het inrichten van het buitengebied. Het doel is een mooi buitengebied om te leven, wonen en te recreëren. (Afscheidsbijeenkomst 14.30 - 17.00 uur, startbijeenkomst 18.00 - 21.30 uur; Kasteel de Essenburgh, Zuiderzeestraatweg 199 in Hierden)
. Gedeputeerde Keereweer installeert de leden van de nieuwe Stuurgroep Harderwijk-Elburg tijdens de startbijeenkomst. (18.00 - 21.30 uur; Kasteel de Essenburgh, Zuiderzeestraatweg 199 in Hierden)
. Gedeputeerde Annelies van der Kolk is gast aan tafel in de Achterhoek. De Achterhoek staat bekend als een zeer gastvrij en mooi gedeelte van de Gelderland. De culinaire kwaliteit is echter minder bekend. Het Achterhoeks bureau voor Toerisme wil hier meer bekendheid aan geven en lanceert een nieuwe brochure over speciale wildgerechten die door gerenommeerde restaurants in de Achterhoek worden geserveerd. De provincie Gelderland heeft op 2 oktober besloten om E 275.000,= extra te investeren in promotie van de Achterhoek. (18.00 - 22.30 uur; Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem)
. Gedeputeerde Hans Esmeijer spreekt het welkomstwoord bij de premi?re van de voorstelling Gula van Jens van Daele ter gelegenheid van de Dansweek in Gelderland. De Dansweek is een initiatief van de provincie en wordt georganiseerd door Kunst en Cultuur Gelderland. (18.30 - 22.00 uur; Schouwburg Arnhem)

Woensdag 10 oktober

. Gedeputeerde Theo Peters ontvangt gemeentebesturen en directies van woningcorporaties van de acht Gelderse Stedelijke Ontwikkelings (GSO)-steden voor een werkbezoek aan de Aanpakcentrale van Vivare in Arnhem. Gemeenten en corporaties zijn elkaars partners bij de aanpak van wijken in de Gelderse steden. Alleen door goed samen te werken kan wijkontwikkeling succesvol worden. (13.30 - 17.00 uur; Het Hoofdkwartier, Oude Kraan 72 in Arnhem)

Donderdag 11 oktober

. Gedeputeerde Annelies van der Kolk is aanwezig op de informatieavond voor de bewoners van het terrein Radio Kootwijk in de gemeente Apeldoorn. Op deze avond wordt de kadernotitie gepresenteerd. Een stap vooruit in de herontwikkeling van het terrein. (19.45 - 20.00 uur; Radio Kootwijk in Apeldoorn)

Vrijdag 12 oktober

. Gedeputeerde Theo Peters brengt een bezoek aan de wijk Meulenvelden in Didam.In de Meulenvelden is een geslaagd concept neergezet waar niet alleen gewoond kan worden, maar waar het ook mogelijk is om zorg op maat te krijgen. Eerst was er veel weerstand tegen dit project. Door gezamenlijk op te trekken (woningcorporatie, gemeente en provincie) is het gelukt om toch draagvlak te vinden. Daarnaast heeft de provincie in het kader van STADO en Investering Stedelijke Vernieuwing ook subsidie verstrekt. (9.30 - 11.00 uur; gemeentehuis Didam)
. Gedeputeerde Theo Peters brengt een wijkbezoek aan Overstegen in de gemeente Doetinchem. In het kader van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid bezoekt gedeputeerde Peters in alle acht grote steden een wijk. In de komende periode wordt de nadruk op de wijkaanpak gelegd. Door de wijken zelf te bezoeken ziet gedeputeerde Peters welke problemen er zijn en welke mogelijke oplossingen. (14.00 - 17.00 uur; gemeentehuis Doetinchem)
. Gedeputeerde Keereweer: In het gemeentehuis van Heerde wordt het startschot gegeven voor de planvorming van de hoogwatergeul en de inpassing ervan in het gebied Veessen-Wapenveld. Burgemeester Van der Vliet is gastheer en opent de bijeenkomst. Gedeputeerde Keereweer licht in een toespraak toe waarom de provincie Gelderland de verantwoordelijkheid op zich neemt voor dit Ruimte voor de Rivier project. Daarna volgt de ondertekening van het bestuursconvenant tussen het rijk (Ministeries van Verkeer en Waterstaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), de provincies Gelderland en Overijssel, de gemeenten Heerde en Olst-Wijhe en waterschap Veluwe, waarin de wijze van aanpak en samenwerking is vastgelegd. (9.30 - 12.00 uur; Gemeentehuis Heerde, Dorpsstraat 1, Heerde)
. Gedeputeerde Annelies van der Kolk is aanwezig bij de viering van het hoogste punt van Kasteel Waardenburg in Neerijnen. Het kasteel wordt gerestaureerd mede dankzij subsidie van de provincie Gelderland in het kader van Belvoir, het cultuurhistoriebeleid van de provincie. (15.00 - 16.30 uur; Kasteel Waardenburg in de gemeente Neerijnen)
. Gedeputeerde Hans Esmeijer geeft het startschot voor de nieuwbouw van het Streekarchief Epe, Hattem, Heerde. Deze nieuwbouw is mede mogelijk door de financiële ondersteuning van de provincie. 14.30 - 15.30 uur; Gemeentehuis, Markt 14 in Epe)

Zaterdag 13 oktober

. De Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje bezoekt de open politiedag van het Politiekorps Gelderland-Midden. Onder het motto 'Beleef het zelf' opent het korps op drie zaterdagen haar deuren voor het publiek. Uitgangspunt van dit jaar is dat de politiedag zo dicht mogelijk bij het publiek wordt gebracht. Daarom zal in elk van de drie districten van Gelderland-Midden, een open dag worden georganiseerd. Inwoners van de regio wordt hiermee de mogelijkheid geboden, 'dicht bij huis' een kijkje te komen nemen bij de politie. (Locaties en data: 6 oktober - district Arnhem Veluwezoom: politiebureau Arnhem-Zuid (tevens officiële opening!) en 13 oktober, district West Veluwe Vallei: politiebureau Ede)
. Gedeputeerde Keereweer houdt een toespraak tijdens de jaarlijkse begunstigervergadering van Stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. Tijdens deze vergadering vindt ook de uitreiking plaats van de Mooi Gelderlandprijs; een prijs voor bijzondere initiatieven op gebied van landschapsbeheer in Gelderland. (Schouwburg Theothorne, Callunaplein 77, Dieren)

Woensdag 17 oktober

. Gedeputeerde Theo Peters spreekt tijdens de opening van het Symposium 'In contact en contract' - programmeren RSP 2008-2011'. Direct betrokkenen bij de ontwikkeling van de programma's en contract in het kader van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid komen hier bij elkaar. (16.00 - 21.00 uur, WTC in Arnhem)
. Gedeputeerde Keereweer installeert de leden van de nieuwe Stuurgroep Gebiedsontwikkeling Epe-Vaassen tijdens een bijeenkomst in Arnhem. In deze stuurgroep werken de provincie Gelderland, de gemeenten Apeldoorn, Voorst en Epe, de Stichting Geldersch Landschap, het Waterschap Veluwe en LTO samen bij de inrichting van het buitengebied.. (18.00 - 20.00 uur; Huis der Provincie, gebouw Marktstate, Arnhem)
. Gedeputeerde Annelies van der Kolk geeft een toelichting, op uitnodiging van Nordrhein-Westfalen, op het IPO standpunt over de Europese bodemrichtlijn. Het Europese parlement gaat hierover de komende maanden een besluit nemen. De Europese bodemrichtlijn geeft internationale richtlijnen over onder meer bodemsanering. (18.00 - 23.00 uur; Brussel)