Radboud Universiteit Nijmegen


Pieter Muysken geïnstalleerd als Akademiehoogleraar

De Nijmeegse taalonderzoeker Pieter Muysken wordt maandag 8 oktober door de president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen geïnstalleerd als Akademiehoogleraar. Hij is dan voor vijf jaar vrijgesteld van bestuurlijke taken en kan zich helemaal richten op onderzoek.

Pieter Muysken is een van de vijf nieuwe Akademiehoogleraren. De anderen zijn Bob ten Cate (Universiteit van Amsterdam), Hendrik Lenstra (Universiteit Leiden), Hans Oerlemans (Universiteit Utrecht) en Dirkje Postma (Rijksuniversiteit Groningen). De hoogleraren worden direct na hun installatie geïnterviewd door wetenschapsjournalist Hans van Maanen over hun eerste stap in de wetenschap, te weten hun eerste publicatie.

Pieter Muysken leverde belangrijke bijdragen aan het documenteren van de talen van Bolivia en heeft grotendeels zelf een nieuwe generatie onderzoekers van die talen opgeleid. Zijn onderzoek concentreert zich deels op twaalf van de veertig nog overgebleven talen in het Zuid-Amerikaanse Bolivia. Bijvoorbeeld het Yurakaré, dat nog maar gesproken wordt door ongeveer 2500 indianen, of de taal van de Kanoe, die nog slechts vijf actieve sprekers kent.

Als Akademiehoogleraar is prof. Muysken de komende vijf jaar vrijgesteld van bestuurlijke verplichtingen en kan hij zich helemaal toeleggen op de wetenschap en de begeleiding van onderzoekers. Hij gaat zich concentreren op de raakvlakken tussen taalwetenschap en andere disciplines, zoals cognitiewetenschappen en sociologie. De voor prof. Muysken persoonlijk en voor de Radboud Universiteit Nijmegen eervolle benoeming tot Akademiehoogleraar gaat gepaard met een subsidietoekenning van 200.000 euro op jaarbasis voor een periode van vijf jaren.

Pieter Muysken, die in 1998 ook al een Spinozapremie won, is de derde Akademiehoogleraar van de Radboud Universiteit. De andere leden zijn staatsrechtgeleerde Tijn Kortmann en chemicus Roeland Nolte. Van de vijf nieuwe leden die deze ronde zijn benoemd, is Muysken de enige alfawetenschapper.