FourstaR en GGZ WNB versterken samenwerking

08/10/2007 10:53



FourstaR Reïntegratie Service B.V.



PERSBERICHT 8 OKTOBER 2007:

IEP biedt nieuw perspectief voor reïntegratie

FourstaR en GGZ WNB versterken samenwerking

De arbeidsmarkt trekt aan. Het aantal vacatures stijgt. Dat betekent nog niet dat iedereen zomaar aan de slag kan. Veel mensen hebben nog geen werk. Niet omdat er geen werk zou zijn, maar steeds meer omdat er geen goede match gemaakt kan worden tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Dat is een probleem waarvoor IEP (Ieder Een Plek B.V.) een oplossing gaat bieden. Dit bijzondere reïntegratiebedrijf leidt mensen naar nieuwe mogelijkheden om mee te doen in de samenleving.

Werk is voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van hun leven. Het geeft zin aan het leven. Werk zorgt voor een inkomen en biedt mensen de kans zichzelf te ontplooien. Dit wordt door vrijwel iedereen onderschreven. Daarom is het belangrijk dat groepen mensen, die om diverse redenen voor lange tijd niet in staat zijn (betaald) werk te verrichten, ondersteund worden bij het vinden van een passende baan of dagbesteding. De meeste mensen hebben een betaalde baan voor ogen als wordt gevraagd naar wensen en verwachtingen in hun leven. Een baan behoort voor sommige mensen (nog) niet tot de mogelijkheden. Dat wil niet zeggen dat zij dan maar thuis moeten blijven zitten. IEP ondersteunt mensen bij het vinden van nuttige activiteiten, waardoor zij ook daadwerkelijk in staat zijn om mee te doen in de maatschappij. Dat kan zijn een betaalde baan, maar bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk of deelname aan een activiteit in hun wijk.

Een nieuwe organisatie
IEP gaat die ondersteuning realiseren voor mensen die net dat beetje extra hulp nodig hebben bij het vinden van een baan of dagbesteding. De nieuwe organisatie (een B.V. in oprichting) is een samenwerkingsverband tussen FourstaR en GGZ Westelijk Noord-Brabant en is gevestigd in Roosendaal. Op 1 oktober hebben de directies van beide organisaties de samenwerkingsovereenkomst officieel getekend. Als het gaat om arbeidsreïntegratie hebben beide organisaties hun sporen ruimschoots verdiend. Al werkende ontstonden er goede contacten. Die resulteerden in enkele samenwerkingsprojecten op beperkte schaal. Het is een logisch vervolg dat binnen IEP de samenwerking is uitgebouwd en versterkt. Een dergelijk samenwerkingsproject is uniek in Nederland.

Niet zomaar een reïntegratiebureau
Aan de basis van de start van IEP ligt de simpele constatering ten grondslag dat de persoonlijke situatie van mensen die vandaag de dag geen werk kunnen vinden een speciale aanpak vereist. Een aanpak waarbij rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden die de zoektocht naar werk voor hen vaak tot een ingewikkelde puzzel hebben gemaakt. Soms hebben mensen daardoor de moed opgegeven. Het gevolg is dat ze berusten in een situatie waarin problemen zich veelal opstapelen, er soms geen uitweg meer lijkt te zijn en sprake kan zijn van eenzaamheid of zelfs van een sociaal isolement. Zonder hulp is het voor hen moeilijk een weg te vinden in de wirwar van voorzieningen en instanties waarmee ze te maken krijgen. IEP biedt oplossingen. Het test mensen uitgebreid op sterke en zwakke kanten, op capaciteiten en ambities. Zo ontstaat een beeld van de mogelijkheden en wordt in onderling overleg een trajectplan gemaakt, waarin samen haalbare doelen vastgesteld worden. Vervolgens kijkt IEP wat nodig is om die doelen daadwerkelijk te bereiken. Voor de uitvoering van dat trajectplan heeft het bedrijf vrijwel alles in eigen huis. Daarmee onderscheidt IEP zich en het heeft duidelijke voordelen voor de klant. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld een centrale intake, zodat een klant niet steeds opnieuw hetzelfde verhaal moet vertellen, het ontbreken van wachttijden, zodat de trajecten zonder oponthoud kunnen doorlopen. Uitvoering van activiteiten in eigen beheer is geen loze kreet. Daar is behoorlijk in geïnvesteerd de afgelopen jaren.

Gericht op resultaat
De werkwijze van IEP is als volgt: Het traject start voor ieder klant met een combinatie van psychologisch onderzoek en onderzoek naar de leefomstandigheden. Aansluitend start een fase, waarin aan de hand van het resultaat van de test wordt gewerkt aan zaken die voor verbetering vatbaar zijn. Dat kan door training op een leerwerkplek of een arbeidstrainingcentrum, waar arbeidsmatige activiteiten worden uitgevoerd, die in normale bedrijven ook voorkomen. Ook het leren van een goed dagritme en andere vaardigheden die belangrijk zijn kunnen worden getraind. Als deze fase is afgerond wordt gericht gewerkt aan de uitstroom. In eerste instantie wordt geprobeerd mogelijkheden voor betaalde arbeid te realiseren, door bemiddeling bij werkgevers en andere activiteiten. Als dat (nog) niet kan is een andere vorm van dagbesteding een zinvol perspectief. In dat geval wordt actief gezocht naar mogelijkheden om bezig te zijn in wijken en buurten. Het Arbeidstrainingcentrum en de leerwerkprojecten spelen daarbij ook weer een rol. Daarnaast heeft IEP een uitgebreid aanbod van cursussen in huis, zoals bijvoorbeeld een cursus budgettering, omgaan met stress en een cursus sociale vaardigheden op het werk. Als de problemen waarmee mensen te kampen hebben zo groot zijn dat bovengenoemde zaken (nog) niet mogelijk zijn, zorgt IEP dat hulpverlening wordt aangeboden. Zo zullen de persoonlijke omstandigheden verbeteren, waardoor er aansluitend meer kans op succes is. Een groot deel van de mensen die nu moeite hebben met het vinden werk of een goede dagbesteding, kan via IEP op weg worden geholpen naar een zinvol perspectief. Betaald werk, maatschappelijke participatie of hulpverlening; afhankelijk van de individuele mogelijkheden.