Gemeente Andijk


* Fractievoorzitters Andijk, Wervershoof en Medemblik stellen raden voor zich uit te spreken over fusie

Fractievoorzitters Andijk, Wervershoof en Medemblik stellen raden voor zich uit te spreken over fusie

08 okt 2007
De fractievoorzitters van de gemeenten Andijk, Wervershoof en Medemblik gaan de gemeenteraden voorstellen zich uit te spreken voor een vrijwillige herindeling van de drie gemeenten. Dit voorstel is het resultaat van meerdere oriënterende gesprekken over een mogelijke fusie.

De gemeente Medemblik heeft direct na de fusie te kennen gegeven dat de inmiddels bereikte schaalgrootte, na de fusie met Noorder-Koggenland en Wognum, als tussenstap wordt gezien op weg naar een gemeente met een omvang van zo?n 40.000 inwoners. In december 2006 heeft de gemeenteraad van Wervershoof besloten om schaalvergroting en fusie na te streven. Daarbij werd een voorkeur uitgesproken voor een samengaan met de gemeente Medemblik.

De gemeente Andijk heeft na een oriënterend onderzoek in de laatste raadsvergadering ook uitgesproken in eerste instantie een voorkeur te hebben voor herindeling met de gemeenten Wervershoof en Medemblik.

De fractievoorzitters delen het gezamenlijke uitgangspunt, dat de schaal van de drie gemeenten afzonderlijk op de langere duur ontoereikend is om de kwaliteit van de dienstverlening aan burgers, instellingen en bedrijven voldoende te kunnen waarborgen. Het behoud van de kwaliteit van de afzonderlijke kernen wordt daarbij erg belangrijk gevonden.

Afgesproken is de gemeenteraden een gelijkluidende intentieverklaring voor te leggen. Daartoe zal nog deze maand een voorstel aan de gemeenteraden worden gedaan.

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |