Gemeente Gouda


meer aandacht voor ontwikkeling peuters (5-10-2007)

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda wil dat meer kinderen naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf gaan. Daarom wil zij het aantal peuterspeelzaalplaatsen vergroten. Ook hecht het college veel waarde aan de kwaliteit van de peuterspeelzalen en kinderopvangcentra. Het doel is ontwikkelingskansen van peuters te verbeteren. Dit staat ondermeer te lezen in de nota Voorschoolse Periode 2008-2011. De gemeenteraad van Gouda behandelt de nota naar verwachting op 12 december 2007.

meer geld
Om de kwaliteitsslag te maken, stelt het college voor de subsidie voor peuterspeelzalen van 328.000 euro naar 428.000 euro per jaar te verhogen. Daarnaast is er steun vanuit het Rijk om voorschoolse educatie aan achterstandskinderen mogelijk te maken. Kinderopvanginstellingen, waarmee de gemeente momenteel geen subsidierelatie heeft, kunnen voor invoering van een specifiek programma voor kinderen met een risico op achterstand een subsidie krijgen.

voor kwantiteit
Ruim driekwart van de Goudse peuters gaat momenteel naar een peuterspeelzaal of kinderopvanginstelling. Het college streeft naar een deelname van 90% in de voorschoolse opvang. In de periode tot 2011 worden hiertoe 120 extra plaatsen op peuterspeelzalen gecreëerd. Om ook de deelname te stimuleren krijgen mensen met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau sinds mei van dit jaar de ouderbijdrage voor peuterspeelzalen vergoed. Consultatiebureaus promoten de deelname aan voorschoolse voorzieningen en ook welzijnsstichting Factor-G voert reeds enkele stimuleringsprojecten uit.

voor kwaliteit
Naast samen spelen, krijgt peuterwerk steeds meer een rol in de ontwikkeling van peuters. Het college vindt dat belangrijk en wil dat ook ondersteunen door leidsters meer tijd te geven en de mogelijkheid te bieden scholing te volgen. Hiertoe wordt de subsidie van peuterspeelzalen verhoogd. Leidsters gaan bijvoorbeeld een peutervolgsysteem hanteren en moeten weten naar wie een kind kan worden doorverwezen. Ook wil het college de overdracht naar het basisonderwijs verbeteren. De kwaliteitseisen die voor dit alles nodig zijn worden vastgelegd in een verordening. Peuterspeelzalen en kinderopvanginstellingen krijgen twee jaar om aan de nieuwe kwaliteitseisen te voldoen.