MKB-Nederland

8-10-2007
Exportprestatie Nederlands mkb in gevaar
(Persbericht)

De exportresultaten van het midden- en kleinbedrijf (mkb) komen in de knel. Vooral middelgrote bedrijven (20-100 werknemers) dreigen het kind van de rekening te worden. Door gebrek aan financieringsmogelijkheden en personeelskrapte. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van MKB-Nederland en ABN Amro naar de effecten van globalisering op de internationale handelspositie van het Nederlandse mkb. De resultaten worden maandag in Amsterdam gepresenteerd.

Om de Nederlandse welvaart op peil te houden is het van belang dat het mkb niet alleen groeit, maar ook internationaal een sterke positie verwerft. Een doorgroei vereist investeringen, maar financiering is lastig te krijgen. De arbeidsmarkt werkt niet goed, waardoor bedrijven niet meer aan gekwalificeerde medewerkers kunnen komen. Ook bureaucratische overheidsregels vormen een belemmering, blijkt uit het onderzoek. Zelfs de afnemende beschikbaarheid van grotere bedrijfsruimte is een obstakel op weg naar (internationale) groei.

Het onderzoek laat zien dat grote ondernemingen steeds groter worden en middenbedrijven steeds kleiner. Van het totale bedrijfsleven bestaat nog maar 3 procent uit middelgrote mkb-bedrijven. Zon 95 procent heeft maximaal twintig personeelsleden; deze bedrijven zijn veelal nog niet toe aan export. Er bestaat een duidelijk verband tussen bedrijfsgrootte en exportprestaties.

Branche- en werkgeversorganisaties kunnen via voorlichting nog veel doen aan exportbevordering. Maar het kabinet dient snel het voortouw te nemen, menen MKB-Nederland en ABN Amro. Subsidieregelingen (PSB, PSOM, PESP) moeten worden afgestoft en opgepoetst en zeker niet afgeschaft. De borgstellingsregeling voor kredieten dient te worden uitgebreid naar buitenlandse activiteiten en handelsreizen moeten beter worden afgestemd op middenbedrijven. Ook ambassades hebben een taak: zij moeten het mkb veel gerichter wijzen op potentiële marktkansen in bepaalde landen binnen en buiten Europa. Tevens dienen er meer buitenlandse handelsmissies naar Nederland te worden gehaald.

Moeilijker te verwezenlijken maar wel van belang is meer samenwerking tussen mkb-bedrijven onderling in gezamenlijke buitenlandse activiteiten. Het onderzoek laat zien dat het combineren van specialismen kansrijk is op de meestal grotere, buitenlandse markten.

071008_Exportprestatie Nederlands mkb in gevaar.pdf