AutoRai

Twee overwinningen voor SEAT Leon TDI in Monza

(10/8/2007)
De Franse SEAT-coureur Yvan Muller reist als leider in de tussenstand van het kampioenschap naar de finale van het WK Toerwagens, medio november op het stratencircuit in Macau. In het Italiaanse Monza won Muller voor de tweede keer dit seizoen een WK-race met zijn SEAT Leon TDI, nadat hij een dag eerder als eerste rijder ooit met een dieselmotor de pole-position had veroverd.

De overwinning in de tweede race ging eveneens naar een coureur met een SEAT Leon TDI, namelijk de Spanjaard Jordi Gené. Tom Coronel, de coureur van het SEAT Team Holland, sloot de beide races af met een negende en een zevende plaats. Met dat laatste resultaat behaalde hij twee punten voor de WK-strijd. In beide wedstrijden was hij de best geklasseerde SEAT-rijder met een benzinemotor.

Na het succes van eerder dit seizoen in het Duitse Oschersleben, waar SEAT-coureur Yvan Muller voor de eerste WK-zege met een dieselmotor zorgde, waren de Leon TDIâs ook in Monza een klasse apart. Naast Muller en Gené, die eind juli overstapten van een toerwagen met benzinemotor naar een dieseluitvoering, kreeg ook routinier Gabriele Tarquini voor zijn thuisrace in Monza de beschikking over een Leon TDI. Op het beroemde Italiaanse circuit met zijn lange rechte stukken kwam het tractievoordeel van de direct ingespoten dieselmotor optimaal tot uiting. Dat werd al duidelijk in de tijdtraining, waarin drie SEAT-dieselrijders de eerste drie plaatsen voor zich opeisten. Yvan Muller reed de snelste trainingstijd, gevolgd door zijn teamgenoten Jordi Gené en Gabriele Tarquini. Voor Muller was het tevens zijn eerste pole-position in het WK. âIk zat er al vaak dichtbij, maar eindelijk is het dan gelukt. Dat dat met een diesel gebeurde, is natuurlijk nog veel mooier,â aldus de Elzasser. Tom Coronel kwalificeerde zich als vijftiende. âOm hier snel te zijn, moet je achter iemand aan in de slipstream rijden. Dat lukte bij mij een halve ronde lang,â aldus Coronel.

In de eerste race maakte Yvan Muller optimaal gebruik van zijn goede uitgangspositie. Hij voerde van start tot finish het veld aan en stelde zo voor de tweede keer dit seizoen de overwinning veilig. Jordi Gené completeerde de SEAT-dubbelzege met zijn tweede plaats, terwijl ook Gabriele Tarquini met de zesde plaats punten voor het kampioenschap binnenhaalde. âFantastisch! Het was moeilijk, want de belasting voor de banden en de remmen was zwaar op dit circuit, maar gelukkig is het gelukt,â straalde een dolgelukkige Muller na afloop. Tom Coronel reed een prima wedstrijd, waarin hij als negende eindigde. âToen een paar rijders in de eerste chicane met elkaar in botsing kwamen, moest ik door het gras, maar gelukkig werd ik niet geraakt en kon ik de race zonder problemen uitrijden,â verklaarde hij.

In de tweede race ging de overwinning uiteindelijk naar Jordi Gené, die na enkele spannende slipstreamduels de leiding in handen had gekregen. Voor de Spanjaard was het de eerste zege van het seizoen, terwijl Yvan Muller als vijfde eindigde en daarmee de gedeelde leiding in de tussenstand van het kampioenschap kon overnemen. Zo heeft de Fransman alle kansen tijdens het afsluitende weekend van het seizoen in Macau. Tom Coronel eindigde ditmaal als zevende en meldde: âIk had een fantastisch duel met Alex Zanardi, waarvoor hij me na afloop van de race bedankte. Ik had het echt enorm naar mân zin, zo mooi kan racen zijn! Dat ik dan ook nog punten heb gepakt, maakt het alleen maar beter.â

Volgende races: 19 november, Macau (China).