AutoRai

Grönholm op het podium in Rally de Espana

(10/8/2007)
BP-Ford World Rally Team coureurs Marcus Grönholm en Timo Rautiainen hebben vandaag tijdens de Rally de Espana hun tiende podiumfinish van het seizoen behaald, uit in totaal twaalf rallies. De Finnen werden met hun Ford Focus RS World Rally Car derde en blijven met nog vier ronden te gaan aan de leiding in het FIA World Rally Championship.

Teamgenoten Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen eindigden als vierde, eveneens in een Focus RS, waarmee zij de voorsprong van Ford in het constructeurskampioenschap nog verder verstevigden.

Dit driedaagse evenement in de bergen van de regio Tarragona, ten zuiden van Barcelona, was de eerste van twee opeenvolgende asfaltevenementen. Deze twaalfde ronde van het seizoen, die werd gekenmerkt door snelle, vloeiende wegen, leek meer op een circuit dan welke andere asfaltrally ook. De coureurs voltooiden 18 proeven over een afstand van 352,87 kilometer.

De eerste dag was direct al actievol vanwege het veranderlijke weer dat voor continu wisselende omstandigheden zorgde en bij de teams zorgde voor de nodige kopzorgen met betrekking tot de bandenkeuze. Nadat Grönholm tijdens de ochtendsessie aan kop ging, werden hij en Hirvonen tijdens de afsluitende proef op droogweerbanden verrast door de regen. Om te voorkomen dat ze het slachtoffer zouden worden van de gladde condities, gingen de beide Ford-coureurs op safe en namen ze genoegen met een derde en vierde plek.

Zonder een echte mogelijkheid om het gat naar Sébastien Loeb en Dani Sordo te kunnen dichten, behield Grönholm de laatste twee dagen een hoge, maar veilige snelheid. Hij was de snelste coureur op de laatste proef van zowel dag 2 als vandaag, waarbij hij gisteren vier proeven won en vandaag nog eens drie. âIk wilde hier graag tweede worden, maar dat mocht niet zo zijn en ik kon daar weinig aan veranderen,â verklaarde Grönholm, die het rijderskampioenschap leidt met zes punten op de nummer twee. âIk heb nog steeds een goede voorsprong, maar toen ik vrijdag in de regen 30 seconden verloor, zag ik mijn kansen op een eerste of tweede plek dit weekend in rook opgaan. Ik had niet genoeg zelfvertrouwen om onder deze omstandigheden op slicks te rijden en ik was te voorzichtig.â

âDe afgelopen twee dagen waren niet echt interessant, omdat de toon voor de rally al op vrijdag was gezet. Bij droge condities hou ik van deze rally en op droog is onze snelheid goed, maar ik hou er niet van om naar de lucht te moeten kijken en te moeten gokken of het al dan niet gaat regenen. Ik heb een goede, snelle auto en hoewel het volgend weekend op Corsica niet gemakkelijk gaat worden, wil ik gewoon weer van start gaan en hopen op een mooi resultaat.â

Hirvonen, die op de eerste dag de eerste leg won, finishte op 46 seconden achter zijn landgenoot. Zonder een kans te hebben in te lopen op de mannen vóór hem, concentreerde hij zich op het behouden van zijn vierde plek ten opzichte van Francois Duval, die vijfde lag, om het maximale aantal punten voor het rijderskampioenschap te halen, waarin BP-Ford nu 39 punten vóór ligt.

âWe gingen hier voor een eerste en tweede plaats, maar ik had het vrijdag moeilijk met de vochtige condities. Op droog gingen het echter zeer goed en deze wegen liggen me goed. Op de voorlaatste proef raakte ik een hek, maar dat leverde geen groot probleem op. Ik probeerde op de ideale lijn te rijden, maar het hek stond in de weg. Ik weet niet zeker of het er nog staat, hoewel het een sterk hek was,â besloot Hirvonen.

BP-Ford team directeur Malcolm Wilson gaf toe licht teleurgesteld te zijn. âWe kwam hier voor meer dan een derde en vierde plaats, maar het is toch een solide resultaat voor onze kampioenschapstrijd. We voelden dat de snelle wegen hier goed pasten bij onze Finnen en toen ze eenmaal opdroogden, lieten we zien dat we de snelheid in huis hebben en gelijkwaardig zijn aan de Citroën-coureurs. We hebben dit soort asfaltrallies nooit onderschat en komend weekend moeten we in Corsica de druk er op houden. Hopelijk schijnt daar de zon!â aldus Wilson.

Ford TeamRS directeur Jost Capito: âEen podiumplek voor Marcus en een sterke vierde plaats voor Mikko houden ons stevig op koers voor het constructeurs-kampioenschap. Maar we moeten ons volop blijven concentreren omdat we nu op een punt zijn beland waar iedere fout ons duur kan komen te staan.â

Volgende ronde
Tijdens deze hectische periode in het seizoen is er geen tijd voor rust. BP-Ford reist direct af naar Corsica voor ronde 13, volgend weekend tijdens de Rallye de France.