Saxion Hogescholen
BR>

ma 08 oktober 2007

Saxionstudent ontwerpt designklassieker
/files/storage/mnc/DesignprijsHEMAQwika.jpg

Derk Reilink uit Haaksbergen, vierdejaars student van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO) van Saxion Hogescholen heeft afgelopen week de tweede prijs gewonnen in de categorie â??hardwarenâ?? van de befaamde HEMA-ontwerpwedstrijd.

In het kader van de HEMA-ontwerpwedstrijd ontwierp Reilink een tape-dispenser, die hij de naam `Qwik' gaf. Qwik staat voor de snelheid in gebruik van de dispenser, die uitblinkt in eenvoud. De vorm ervan is uit het niets ontstaan. De tape en de kunststof zijn letterlijk en figuurlijk met elkaar verbonden. De letter Q is terug te zien in het ontwerp als je het van de zijkant bekijkt.

De jury is lovend over Reilinks ontwerp en beoordeelt de Qwik tape-dispenser als een ultraslim product met een prachtig design dat consumenten zeker zal aanspreken. Qua design en gebruiksgemak is het volgens de jury een waardevolle aanvulling op de al bestaande plakbandapparaten. "Een sympathiek, eenvoudig en oplossingsgericht ontwerp. Productietechnisch simpel en goedkoop uit te voeren in diverse materiaalsoorten. Ideaal om samen met een rolletje HEMA-plakband te verkopen. Dit is een regelrechte designklassieker. Een heel krachtig product dat ook past bij de doelstelling van HEMA om onderscheidend te zijn."

Reilinks reactie op zijn tweede prijs. "In de IPO-opleiding bij Saxion heb ik geleerd hoe je een product op verschillende gebieden kan verbeteren. Dit heb ik gebruikt tijdens het herontwerpen van een tape-dispenser. Ik heb me geconcentreerd op het verbeteren van de vormgeving, het gebruiksgemak en de productie.

Door de flexibiliteit van de kunststof ring is deze gemakkelijk uit te buigen om een nieuw rolletje plakband te plaatsen. Hierdoor is er geen extra onderdeel meer nodig voor het plaatsen van het rolletje plakband. Dit maakt het gemakkelijker in gebruik en goedkoper om te produceren. Deze eenvoud heb ik vertaald in de vormgeving van het product. Het rolletje plakband en het product vormen een schakel en zijn zo letterlijk en visueel met elkaar verbonden. Het ontwerp van mijn tape-dispenser geeft mooi weer hoe vorm en functie binnen een product perfect samen kunnen gaan. Vormgeving hoeft niet ten koste te gaan van functionaliteit en de functie hoeft niet ten koste te gaan van de vorm. Ze kunnen elkaar juist versterken. Dit is één van de dingen die ik bij Saxion heb geleerd tijdens de IPO-opleiding."


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------