Veilig Amsterdam


Stadsdeel Zeeburg - Buitenterrein van Jeugdland tijdelijk afgesloten voor publiek

speelterrein


* Stadsdeel Zeeburg

Kijk ook bij


* Website stadsdeel Zeeburg

8 oktober 2007

Voor de herinrichting van het terrein aan de Valentijnkade 131, Jeugdland, heeft stadsdeel Zeeburg een indicatief bodemonderzoek laten uitvoeren. Het onderzoek is uitgevoerd door ingenieursbureau Wareco. De bodem is op 48 plaatsen bemonsterd. Bij één bodemmengsel, dat bestaat uit grond van vier plekken, is een matig verhoogd gehalte aan lood aangetroffen.

Deze waarde overstijgt de maximale toegestane waarde voor een speelplek. Deze maximale waarde heeft te maken met de mogelijkheid van zogeheten hand-mond contact. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zeeburg heeft daarom besloten om een nader onderzoek naar onder meer de risicobeoordeling in te stellen. Ook heeft het dagelijks bestuur besloten om het buitenterrein van Jeugdland vanaf heden tijdelijk te sluiten.

Plekken verontreiniging zijn met gras begroeid
De verontreiniging is gemeten in een bodemmengsel van vier bodemmonsters op plekken waar de bodem met gras is begroeid. Op deze plekken is dus geen sprake van hand-mond contact. Bij alle overige monsters zijn geen verontrustende waarden gemeten. De GGD acht de kans op gezondheidsrisicoâs voor spelende kinderen zeer klein.

Vervolgonderzoek
In het vervolgonderzoek dat momenteel loopt worden gedetailleerd de risicoâs in kaart gebracht in relatie tot het gebruik van het terrein. Medio november zijn de uitslagen van dit aanvullend onderzoek bekend. Op basis van deze uitkomsten neemt het dagelijks bestuur een besluit over een voortzetting van de sluiting of heropening van het buitenterrein.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. Truke Fortuin, afdeling Communicatie, telefoon (020) 608 0680 (tijdens kantooruren) of 06 4601 2826.