Online casual gaming is typisch vrouwenhobby

08/10/2007 11:11



Text 100 B.V.



Online games leuker dan seks

Eindhoven, 8 oktober 2007 - Het is definitief aangetoond; gamers of 'GameHers' nemen bezit van het internet. Ondanks de hardnekkige veronderstelling dat online gaming een bezigheid is voor alleen mannen, blijkt 86% van de vrouwen in Nederland (dus 5.385.706 ) wel eens spelletjes te spelen en puzzels op te lossen via internet. Dat is bijna een half miljoen meer vrouwen die zich hiermee bezig houden dan mannen . Dit blijkt uit onderzoek, in opdracht van online gaming website Zylom ( www.zylom.nl ).

Beter dan seks?

Aan de vrouwen is gevraagd om uit dertien verschillende activiteiten te kiezen wat hun meest favoriete activiteit is. Het vaakst is gekozen voor 'lezen' en daarna 'televisie kijken'. 'Online gaming' komt hiermee op de derde plaats. Opvallend is dat de activiteit seks pas op de achtste plaats komt, als favoriete activiteit:

Lezen (18%)
Televisie kijken (14%)
Online gaming (12%)
Seks (6%)

"Dat vrouwen graag online spelletjes spelen wisten we al uit eigen onderzoek. Maar dat ze online gamen leuker vinden dan seks is voor ons nieuw," zegt Petra van Dreumel, Marketing Executive bij Zylom, met een lach.

Niet alleen lijkt online gamen tegenwoordig populairder dan het bedrijven van de liefde, het wordt ook nog eens behoorlijk lang gedaan. Ruim 28% van de GameHers speelt één á drie uur per week online en maar liefst 38% gaat met gemak over drie uur per week heen. Ter vergelijking; in dezelfde tijd onderga je een uitgebreid arrangement bij een schoonheidssalon, nuttig je een chique 3-gangendiner of vlieg je vanaf Schiphol naar Turkije.

Iteke Weeda, sociologe en hoogleraar emancipatievraagstukken over de populariteit van casual games onder vrouwen: "Ja, vrouwen vinden puzzels en spelletjes, waarbij ze hun goed ontwikkelde associatieve vermogens kunnen gebruiken, doorgaans erg leuk. Zolang deze bezigheid geen echte verslaving is, is de geestelijke gezondheid van vrouwen erbij gebaat. En dat kunnen we wel gebruiken in een tijd van vergrijzing, waarbij vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen. Het gaat dus in feite om geestelijk joggen, om het op peil houden van de geestelijke fitness."

Het onderzoek laat ook zien dat er drie types van GameHers te onderscheiden zijn.

Lara Switch-Offs
Vergeet de overactieve en agressieve Lara Croft, het grootste gedeelte van de GameHers geeft namelijk aan regelmatig online casual games te spelen om te ontspannen. Bijna 73% geeft aan wel eens om die reden te gamen. Lara Switch-offs loggen dan in om te genieten van een momentje voor zichzelf.

Davina Codes
De Davina Codes houden ervan puzzels op te lossen en codes te kraken. Dan Brown's DaVinci Code zou een eenvoudige opgave zijn voor deze vrouwen, die alles op alles zetten om hun eigen beste score te verbeteren en vaak eerlijk toegeven de online puzzels verslavend te vinden. Voor de helft van de Nederlandse GameHers kan dat een reden zijn om te online te gamen.

Brain Fonda
Deze GameHers willen op momenten hun hersenen trainen en geloven dat spelletjes en puzzels daarbij helpen. Eén derde van de respondenten geeft aan te gamen om de hersenen actief en gezond te houden.

Een nieuw slag vrouwen?

Er is geen nieuw soort vrouw opgestaan. Het zijn vrouwen van alledag die online casual games spelen. Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de GameHers ouder is dan 25 jaar. Slechts 11% was jonger dan 25. Uit de resultaten bleek zelfs dat 31% van de GameHers 55 jaar of ouder is.

Petra van Dreumel: "Deze vrouwen zijn duidelijk niet de technofoben waar zij vaak voor worden aangezien. Zij hebben het tijdperk van online entertainment omarmd en verslaan hierin nu zelfs de mannen."

Onderzoek uitgevoerd door Ciao Surveys onder 1001 volwassen Nederlanders in september 2007

Berekend aan de hand van cijfers van het CBS - 6.262.449 volwassen vrouwen in Nederland

Berekend aan de hand van cijfers van het CBS - 6.138.440 volwassen mannen in Nederland

Een aantal repsondenten heeft zich met meer dan één type geïdentificeerd


- einde -

Over Zylom

Gratis online spelletjes spelen? Dan is www.zylom.nl de website voor jou. Met meer dan 100 gratis online woord en puzzelspelletjes is Zylom de leidende producent en distributeur van online games in Europa. Maandelijks spelen 10 miljoen mensen Zylom's gratis online spelletjes, op www.zylom.com of via haar Europese netwerk. Van de nieuwste woordspellen tot hersenkrakende Sudoku's en spannende puzzelspellen, met Mahjong als ultieme favoriet. Vooral vrouwen zijn gek op de gratis online spellen bij Zylom; 80% van alle bezoekers is vrouw en ouder dan 20 jaar.

Zylom is gekozen tot Website van het Jaar 2006 in Nederland , Groot-Brittannië, , Frankrijk , en Spanje en tot Games Website van het Jaar 2006 in Duitsland en Italië .

Sinds begin 2006 is Zylom onderdeel van RealNetworks, Inc , de leidende producent van digitale media services en software.





http://www.zylom.nl