Minister Eurlings reikt PNL-persprijs uit aan Richard Mooyman

08/10/2007 11:12



Platform Nederlandse Luchtvaart



Richard Mooyman is de winnaar van de PNL-persprijs die het Platform Nederlandse Luchtvaart (PNL) jaarlijks uitlooft. De heer Mooyman ontvangt de prijs vanavond uit handen van minister Eurlings tijdens het Schipholdiner. Mooyman, journalist bij het Haarlems Dagblad, ontvangt de prijs voor zijn omvangrijke productie, die bestaat uit objectieve, onafhankelijke en onpartijdige nieuwsverhalen, achtergronden, features en varia. De PNL-persprijs bestaat uit een zilveren 'vouwvliegtuig' waarin een artikel van Richard Mooyman is gegraveerd.

De lezers van de kranten waarin Mooyman's artikelen worden gepubliceerd hebben linksom of rechtsom te maken met luchthaven Schiphol. Als werknemer, als reiziger of als omwonende. Lezers hebben daarom een positief gevoel bij luchtvaart of een negatief. Volgens de jury heeft Richard Mooyman daarom een kritische, geïnteresseerde en betrokken groep lezers. Dat stelt eisen aan de kwaliteit van zijn berichtgeving. Feiten moeten altijd kloppen. Hij dient als journalist geen spreekbuis te zijn van welke groep dan ook. Mooyman moet zijn eigen journalistieke koers varen. Zo objectief mogelijk zijn, onafhankelijk en onpartijdig. Dat lukt hem uitstekend in zijn omvangrijke productie. Het werk van Richard Mooyman - van reportage tot variaverhaal - rechtvaardigt volgens de jury voor 100% het toekennen van de PNL-persprijs 2007.

Het doel van de PNL-persprijs is "het stimuleren, herkennen én erkennen van journalistieke excellentie, in het bijzonder over onderwerpen betreffende de luchtvaart respectievelijk het stimuleren van de luchtvaartjournalistiek in Nederland". De media spelen een zeer belangrijke rol in de beeldvorming over de luchtvaart in Nederland. Zij hebben daardoor directe invloed op het politiek-maatschappelijk draagvlak voor luchtvaart en op het uiteindelijke luchtvaartbeleid. Objectieve, complete en vooral begrijpelijke informatie is daarom onmisbaar. Niet alleen als het gaat om de luchtvaartdiscussie op politiek niveau, maar zeker ook als het gaat om de publieke beeldvorming.

De juryvoorzitter van de PNL-persprijs is Joop Daalmeijer, hoofdredacteur bij de Wereldomroep en voorzitter van de Vereniging van Journalisten. De rest van de jury wordt gevormd door Hankie van Baasbank (algemeen directeur Kamer van Koophandel), Roland Wondolleck (algemeen directeur Rotterdam Airport Holding BV) en Jan Cocheret (vice-voorzitter PNL).

Richard Mooyman (17 september 1962, Leiden) haalde in 1980 zijn VWO-diploma op de Dalton Scholengemeenschap in Den Haag. Hij volgde de School voor de Journalistiek in Utrecht, waarna hij werkte voor het Noordhollands Dagblad, het weekblad Hervormd Nederland en dagblad De Typhoon. Sinds 1991 is Mooyman werkzaam bij het Haarlems Dagblad, waar hij sinds 1999 belast is met de portefeuille Schiphol.

Vorige winnaars van de PNL-persprijs waren in 2004 Arnold Burlage, journalist bij de Telegraaf, in 2005 Alexander Bakker, journalist bij AD/Rotterdams Dagblad en vorig jaar Arjen Schreuder, journalist bij NRC Handelsblad.





http://www.pnl.nl