Partij van de Arbeid

Stop de 'ringtone-terreur'!

08-10-2007 11:26

Staatssecretaris Van Heemskerk van Economische Zaken wil ringtone-aanbieders hard gaan aanpakken. Het merendeel van de aanbieders troggelt jongeren per maand vele tientallen euros af en daar moet nu een eind aan komen. De Reclame Code Commissie gaat aanbieders daarom controleren op misleidende reclame. Ook telecomwaakhond OPTA gaat stevige gesprekken met aanbieders voeren.

Honderden klachten
Op televisiezenders als TMF en MTV worden jongeren ermee platgegooid: reclames van ringtone-aanbieders. Door te smsen naar de aanbieder kunnen de meest hippe ringtones, wallpapers en games worden verkregen. Wat consumenten niet weten is dat ze daarna vaak vastzitten aan een duur sms-abonnement, waar ze niet of nauwelijks meer vanaf komen. De Consuwijzer, het consumentenloket van de overheid, ontving daarover de afgelopen maanden honderden klachten. Naar aanleiding van die klachten gaat Van Heemskerk nu harde actie ondernemen. Hij vindt het onacceptabel dat consumenten verkeerd worden voorgelicht en streeft ernaar de positie van de consument te versterken door toe te zien op objectieve informatieverstrekking.

Aanpakken misbruik belangrijk
De PvdA Tweede Kamerfractie deelt de mening van staatssecretaris Van Heemskerk: Het is fantastisch dat de ringtone-terreur nu wordt aangepakt, aldus woordvoerder consumentenzaken Mei Li Vos. De PvdA vindt het aanpakken van dit soort misbruik erg belangrijk. Het gaat vaak om jonge kinderen, die makkelijke slachtoffers zijn voor kwaadwillende ondernemers. Kinderen hebben immers nog niet geleerd om de vragen te stellen die je als kritische consument moet stellen. Vragen naar de kleine lettertjes, hoe duur iets is, wanneer en hoe je van een abonnement afkomt. Maar zelfs als kinderen dat zouden vragen, dan kloppen de voorwaarden bij veel van die aanbieders gewoon niet. Kortom, we zijn erg blij dat staatssecretaris Frank Heemskerk zijn tanden laat zien!