Gemeente Den Haag

Donderdag 4 oktober stond de Haagse raad volledig in het teken van de algemene beschouwingen. Dit houdt in dat de fracties hun eerste reacties geven op de voorstellen van het college in zijn tweede begroting. De fracties brachten in deze algemene beschouwingen eigen wensen en aandachtspunten naar voren.

Hiermee luidden zij het startsein voor de uitgebreide discussie op onderdelen die komende maand oktober in de diverse commissies plaats zal hebben. Extra aandacht wordt gevraagd voor leefbaarheid, veiligheid en milieu. De oppositie vindt onder meer dat onderwijs, integratie en werkgelegenheid meer accent moet krijgen.

CDA vraagt meer aandacht voor het inburgeringtraject waar in 2008 een extra slag voor mag worden gemaakt. Ook ziet zij liever kleinere centra voor jeugd en gezin in woonwijken, die beter aansluiten bij de behoeften van de bewoners. SP pleit voor een klantvriendelijkere omgang met de burger. Zij vraagt om meer investeringen in jongeren en jeugdwerkers en wil een evaluatie van het gevoerde integratiebeleid. Wel is zij tevreden over het voorgestelde traject voor huisvesting van dak- en thuislozen. D66 vindt dat er meer mag worden geluisterd naar burgers die willen meedenken over ontwikkelingen in hun wijk. Daarbij wil zij de 8 stadsdelen apart behandelen in de programmabegroting. Ook pleit zij voor een minimale vierkante meter groen en betere fietspaden. Islam Democraten vraagt meer aandacht voor het migrantenbeleid. Zij is enthousiast met het actieplan Jeugd, maar mist de aandacht voor allochtone jongeren. ChristenUnie-SGP is tevreden met de bijzondere bijstand, maar vindt dat de betrokkenheid van de burgers meer mag worden gestimuleerd. Ook ziet zij graag een grotere rol van vrijwilligersorganisaties. Politieke Partij Scheveningen is positief over de begrotingsplannen voor Scheveningen, maar vraagt om een snellere invoer van de 4e haven. Zij stelt voor de toeristenbelasting af te schaffen en wil meer toezicht op stranden. Solidair Nederland pleit voor meer werkstages voor jongeren en meer geld voor kinderopvang voor alleenstaande ouders. Ook wil zij meer investeringen in onderwijs.
Haagse Stadspartij vraagt om een betere bereikbaarheid met het openbaar vervoer vanuit bepaalde wijken naar het centrum. Ook wijst zij op het verdwijnen van groen door de bouwplannen. Zij juicht de plannen over armoedebestrijding toe, maar wil meer betrokkenheid van onderop. Lijst Pim Fortuyn is tevreden over de voorgestelde plannen over openbare orde en veiligheid, maar vraagt om meer cameratoezicht. Ook pleit zij voor een strengere bestraffing van zwerfafval.

De coalitieleden kunnen zich in grote lijnen vinden in de voorstellen van het college. PvdA pleit ervoor om gebruik te maken van de reserves om de grote plannen sneller uit te voeren. Ook vraagt zij om meer aandacht voor zwerfafval. Zij ziet graag meer aandacht voor huiselijk geweld en stelt een 24-uurs intake voor. Zij wil meer groen in de stad die ook CO2 neutraal is.
VVD wil een betere bereikbaarheid naar de binnenstad toe en vraagt wanneer de conducteur weer in de trams komt. Ook pleit zij voor vermindering van vergunningen voor het midden- en kleinbedrijf. GroenLinks heeft grote waardering voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Zij vraagt wel om meer fietsverbindingen naar de oude binnenstad. Ook pleit zij voor de stimulering van ondernemingen in de wijk.

De collegeleden gaven een eerste reactie op de verschillende wensen en aandachtspunten die de fracties inbrachten. Aan een aantal wensen van fractieleden konden zij alvast tegemoet komen. Zo zullen er per 1 november conducteurs rijden op de tram. Ook komt het college met een nieuw verkeersveiligheidsplan. Op een groot aantal zaken komt het college nader terug in de commissies.

1 november a.s. gaat de raad verder met de behandeling van de begroting. Dan zaal de raad erover stemmen.

Een samenvatting van deze vergadering is maandag 8 oktober vanaf 13:00 uur te zien op Den Haag TV en op politiek.residentie.net