Gemeente Montfoort


Archeologische resten in Montfoort

Groen licht voor bouwwerkzaamheden gezondheidscentrum

Naar aanleiding van het archeologisch vooronderzoek aan de Mannenhuisstraat in juli jl., heeft in de eerste week van oktober archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Archeologen hebben resten uit de 13de tot 19de eeuw gevonden. Inmiddels heeft de gemeente groen licht gegeven voor de start van de bouwwerkzaamheden van het gezondheidscentrum aan de Mannenhuisstraat. De werkzaamheden zijn maandag 8 oktober 2007 van start gegaan.

Archeologische resten

Archeologen hebben in vier dagen tijd drie opgravingsputten aangelegd tot op een diepte variërend tussen de 60 en 90 centimeter. Deze putten bestrijken het hele gebied waar het gezondheidscentrum wordt gebouwd. Daarnaast zijn ook enkele diepere vlakken gegraven om de aangetroffen structuren beter in kaart te kunnen brengen.

Wat is er gevonden?

In het zuidelijke deel zijn muurresten van vermoedelijk een boerderij (vanaf de 17de eeuw) aangetroffen. Tegen het muurwerk werd een beerput aangetroffen. Deze is bemonsterd voor eventueel uit te voeren specialistisch onderzoek.

In het noordelijke deel van de onderzoekslocatie zijn vermoedelijk enkele funderingen van het Mannenhuis (vanaf de 16de/17de eeuw) gevonden. Dit betreffen enkele muurresten, onder andere van een kelder met tongewelf. Bij deze funderingen zijn twee (beer)tonnen en een stenen beerput gevonden. De inhoud van de beerton en de beerput zijn bemonsterd voor eventueel specialistisch onderzoek. De houten ton is in zijn geheel gelicht voor eventuele conservering en mogelijke reconstructie. Vlak ernaast is een recentere (circa 19de eeuwse) ronde waterput aangetroffen.

Tot slot is over het hele terrein een gracht teruggevonden die waarschijnlijk bij het kasteel hoort. Deze gracht heeft evenwijdig gelopen aan de Mannenhuisstraat en heeft een breedte gehad van circa 13 meter. Aan de zuidzijde is beschoeiing van de gracht gevonden. Het vondstmateriaal dateert waarschijnlijk tussen de 13de-15de eeuw en bestaat uit enkele metalen voorwerpen en aardewerk. Uit het profiel van de gracht zijn enkele monsters genomen voor eventueel specialistisch onderzoek. De gracht lijkt gefaseerd te zijn. Op diverse plaatsen is ook recenter muurwerk gevonden.

Meer informatie

Iris Jautze

Communicatie adviseur

Telefoon 0348 - 476457